ŘEKLI O NFT: Bublina, nebo investice? Podnikatelé a umělci hodnotí „věčné tokeny“

„Přijde skutečný masakr. Množství peněz, které lidé ztratí, je ohromující,“ řekl na účet NFT  bělorusko-americký podnikatel a internetová osobnost Gary Vaynerchuk, který investice do tokenů dlouhodobě kritizuje.

„Přijde skutečný masakr. Množství peněz, které lidé ztratí, je ohromující,“ řekl na účet NFT bělorusko-americký podnikatel a internetová osobnost Gary Vaynerchuk, který investice do tokenů dlouhodobě kritizuje. Zdroj: Andrew Kelly (Flickr)

„Snažíme se rozšiřovat ekosystém YouTube, abychom tvůrcům pomohli těžit z nových technologií včetně NFT,“ říká zástupkyně platformy Susan Wojcicki. Youtube totiž v únoru spustil nový nástroj umožňující tvůrcům prodávat videoobsah jako NFT, aby jejich fanoušci mohli „vlastnit“ svá oblíbená videa.
„Je faktem, že čím dál tím více přesouváme svůj život do digitálních forem. Bez NFT jsme opravdu neměli způsob, jak věci ve virtuálním prostoru vlastnit,“ sdělil výkonný ředitel OpenSea, největšího světového trhu s nezaměnitelnými tokeny, Devin Finzer.
„Trvalá digitální aktiva ve formě NFT jsou budoucností her. Navázali jsme partnerství s některými z nejinovativnějších herních společností na blockchainu Solana, abychom tuto budoucnost uspíšili,“ okomentoval Justin Kan, spoluzakladatel společnosti Fractal považované za první digitální tržiště věnované herním NFT.
„NFT a hry typu play-to-earn jsou budoucností našeho odvětví,“ řekl výkonný ředitel jednoho z nejznámějších vydavatelů her, společnosti Electronic Arts, Andrew Wilson.
„NFT se ani nedotkneme.“ Tímto výrokem ředitel herního studia Epic Tim Sweeney stojícího za hrou Fortnite uzemnil podle něj přehnaná očekávání revoluce v herním průymyslu.
16
Fotogalerie

Fundamentální technologie pro budoucnost digitálního vlastnictví. Tak mnozí nazývají nepřehlédnutelný fenomén nezaměnitelných tokenů čili NFT. Najdou se ale i skeptici, kteří v tokenech vidí jen pochybnou ideu bez vnitřní hodnoty. NFT vzbuzuje silně protikladné emoce nejen mezi osobnostmi byznysu a politiky, ale i umělci. Prohlédněte si fotogalerii jejich výroků na účet NFT.

Velká část polemiky kolem NFT jde na vrub chybného výkladu základního principu. Nezaměnitelné tokeny totiž slouží pouze jako doklad o vlastnictví, a proto digitální položka ve formě obrázku, videa, písně nebo čehokoli jiného může zůstat veřejně nadále dostupná.

Je to podobný princip jako zápis vlastnictví v katastru nemovitostí. Cizí lidé mohou budovu používat a její podoba je široce známá, protože si ji může kdokoli z ulice prohlédnout. Vlastník je ale pouze jeden a je jednoznačně určený zápisem katastrálního úřadu.

Pro NFT neexistuje žádná centrální moc, která by o vlastnictví rozhodovala, určující je pouze zápis v blockchainu, tedy v jakési „účetní knize“ používané již kryptoměnami.

Prohlédněte si galerii výroků slavných o fenoménu NFT:

Zmíněné důkazy o materiálním nebo duchovním vlastnictví nemají ekvivalent, za který by je bylo možné volně směnit. Zkrátka neexistuje žádná jiná totožná nemovitost s identickým dokladem o vlastnictví.  

To platí i u NFT, což představuje možnost, jak na internetu prokázat vlastnictví jedinečných digitálních položek, stejně jako to děláme u fyzických předmětů v reálném světě například schováváním účtenek.

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub