Rok Elona Muska. Kryptoměny, vesmírné závody a rekordní Tesla 

Elon Musk, zakladatel Tesly, SpaceX a jeden z nejbohatších lidí planety.

Elon Musk, zakladatel Tesly, SpaceX a jeden z nejbohatších lidí planety. Zdroj: Reuters

Elon Musk byl všude. Skoro každý den zpravodajské weby vydávaly články s jeho jménem v titulku. Lidé si zkrátka žádají další spektakulární výstupy Elona Muska, které dokážou hýbat s akciovými i kryptoměnovými trhy. Koneckonců zakladatel Tesly byl vyhlášen osobností roku magazínem Time i listem Financial Times. Musk zkrátka kraloval veřejnému prostoru. Bezpochyby se tak dá mluvit o roku 2021 jako o roku Elona Muska. 

Od doby, kdy Twitter zablokoval účet bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpu, je Elon Musk vlastníkem zřejmě nejvlivnějšího účtu na této sociální síti. Každý jeho tweet je ostře sledován a následně analyzován, jako by šlo o slovo Boží. Ještě aby ne, když byl Musk před několika lety ze strany amerického regulátora pokutován za to, že svými vyjádřeními na Twitteru snižuje hodnotu automobilky Tesla a tím i poškozuje ostatní akcionáře.

Letos se tak Musk zaměřoval na Twitteru spíše na manipulaci s kryptoměnovým trhem. Většinou neřešil bitcoin, který je bezesporu nejznámějším kryptoaktivem, ale různé parodické memecoiny, jako jsou shiba inu a dogecoin. Díky Muskově podpoře se tyto parodické měny objevily mezi těmi nejhodnotnějšími, právě dogecoin byl v květnu dokonce pátou nejcennější kryptoměnou na celém světě. Takovou moc má účet Elona Muska. 

Nezadržitelná Tesla

I díky tomu Tesla v podstatě nepotřebuje marketing. Veškerou publicitu ji zajistí její všudypřítomný zakladatel a dosavadní šéf. Každý, kdo nežil posledních pár let v jeskyni, zřejmě ví, že Tesla produkuje auta poháněná elektřinou a že v tomto ohledu předběhla konkurenci. Vytvářet jakékoliv další generické reklamy s Teslou při západu slunce se tak jeví nanejvýš jako zbytečné pálení peněz. 

Proto Tesla v průběhu roku přesáhla tržní hodnotu jeden bilion dolarů. Vrchol nastal na počátku listopadu, kdy cena za jednu akcii dosahovala 1222 dolarů a tržní hodnota společnosti 1,23 bilionu dolarů. Výrobce elektromobilů se tak zařadil mezi nejhodnotnější společnosti světa, paradoxně má větší hodnotu než všechny další velké automobilky světa dohromady. Přitom Tesla vyprodukovala jen zlomek vozů. 

Elon Musk už v září 2020 tweetoval o tom, že jsou akcie Tesly nadhodnocené. V tu chvíli se jejich cena pohybovala kolem 420 dolarů za kus. Je tak otázka, co se Muskovi honí hlavou v posledních měsících. Jednou z odpovědí může být jeho listopadový výstřelek, kdy vytvořil anketu na Twitteru o tom, zda se má zbavit deseti procent akcií Tesly.

Výsledek se dostavil rychle, od té doby se jejich cena pozvolna snižuje, v současné době se pohybuje kolem 940 dolarů. I tak se ale cena akcií Tesly od počátku roku zvýšila o 28 procent. Oproti loňskému pětisetprocentnímu růstu se jedná o výrazné zpomalení, což však Elona Muska zřejmě netrápí. 

Právě díky Tesle byl Musk titulován magazínem Time i listem Financial Times jako osobnost roku. Přesněji řečeno, obě média Muska ocenila za jeho přínos automobilové dopravě, kterou prý podle nich navždy změnil. „Je to téměř deset let, co jeho Model S ukázal, že elektrická vozidla mohou soupeřit s těmi nejlepšími co do stylu a výkonu, a čtyři roky od doby, kdy Model 3 přinesl tuto technologii na širší trh,“ napsal o Muskovi Financial Times. 

„Zbytek automobilového průmyslu dlouhou dobu v podstatě nazýval Teslu i mě hlupáky a podvodníky,“ řekl Musk listu v rozhovoru. „Říkali, že elektrická auta nebudou fungovat, že nelze dosáhnout kýženého dojezdu a výkonu. A i kdyby se to podařilo, nikdo si je prý nebude kupovat,“ dodal. 

SpaceX jako lídr novodobé kosmonautiky 

Tesla však není jediná byznysová aktivita Elona Muska. Jeho druhý hlavní projekt, tedy společnost SpaceX, také letos dokázal zaujmout. Teprve letos výsledky dlouholeté práce mohli na vlastní kůži okusit i běžní smrtelníci. Po Virgin Galactic Richarda Bransona a Blue Origin Jeffa Bezose vyslala vesmírné turisty i Muskova SpaceX. 

Na rozdíl od dalších dvou zmíněných společností Muskova společnost poskytla turistům zážitek na několik dní. Napětí panuje zejména mezi Muskem a Bezosem, neboť mimo komerční aktivity mezi sebou soupeří také v otázce vesmírných zakázek pro americké úřady. Oba miliardáři by rádi co nejvíce spolupracovali s NASA a jsou kvůli tomu ochotni podstupovat soudní i mediální přestřelky. 

„Ukázalo se, že Bezos odešel do důchodu jen kvůli tomu, aby mohl na plný úvazek podávat žaloby proti SpaceX,“ napsal v srpnu na Twitter Elon Musk kvůli odporu Jeffa Bezose vůči vypuštění dalších satelitů Starlink na zemskou orbitu. Oba miliardáři také soupeří o to, kdo doveze další lidi na Měsíc. Mimo historický zápis jde také o peníze, vesmírný kontrakt má hodnotu několika miliard dolarů. 

I do budoucna se tak bude jméno Musk vytrvale objevovat v novinových titulcích, jelikož jen málo odvětví průmyslu je tak atraktivních jako právě vesmírná turistika. O to víc, když soupeři jsou další miliardáři jako Richard Branson a Jeff Bezos. Právě zakladatele Amazonu Musk na začátku letošního roku sesadil z pozice nejbohatšího člověka planety. Věk miliardářů jen tak neskončí a Musk bude jedním z nejviditelnějších aktérů této epochy.