Soumrak odložených plateb. Úroky rostou a firmy upadly v nemilost trhů

Technoverse Newsleter Filipa Zelenky

Technoverse Newsleter Filipa Zelenky Zdroj: E15.cz

Toto je nové vydání Technoverse Newsletteru, ve kterém se každý týden věnujeme aktuálním technologickým trendům z Česka i ze světa. Chcete, aby vám každé úterý chodil do e-mailové schránky? Zde se můžete přihlásit k odběru.

Spotřeba klesá a náklady stoupají. To jsou dva aspekty, které pohánějí firmy poskytující odložené platby. Ovšem společnosti, jež se na tento finanční obor zaměřují, upadly v posledních měsících v nemilost investorů a v prostředí zvýšených úrokových sazeb budou mít život o kousek složitější. 

Ač jsou odložené platby v Česku stále poměrně málo rozšířený fenomén, ve světě se jedná o miliardový byznys. Princip je jednoduchý, v podstatě je to další způsob, jak akcelerovat spotřebu. Odložené platby zjednodušují proces mikropůjček, umožňují lidem utratit peníze, které nemají, a firmám zvýšit obraty. Zákazník si koupí produkt a peníze dodá zprostředkovatelská služba. Té pak zákazník může peníze doplatit ve splátkách rozložených v čase. Vše ovšem o poznání rychleji než v případě tradičních úvěrů.

Nicméně peníze začínají být nedostatkové zboží a firmy poskytující odložené platby jich potřebují velké množství. Peníze si tak půjčují, což bývá poměrně formální proces v době, kdy jsou úrokové sazby na rekordně nízkých hodnotách a centrální banky pumpují do ekonomik peníze jako zběsilé. 

Ovšem ve chvíli, kdy například Česká národní banka zvýší základní úrokovou sazbu na sedm procent, už to taková legrace není. To se potvrdilo před pár dny, když české Twisto oznámilo, že právě z důvodu vysokých sazeb musí zvýšit poplatky za používání služby. 

Zvyšování úrokových sazeb přitom není jen české specifikum, k podobnému, i když téměř jistě ne tak výraznému kroku se pomalu odhodlává i Evropská centrální banka a zejména americký Fed. Světoví hráči v odložených platbách s miliony uživatelů budou zřejmě muset přikročit k podobnému zdražení jako Twisto. 

Společnosti jako Affirm, AfterPay, Klarna nebo Zip proto, mírně řečeno, upadly v nemilost investorů a celého trhu. Svědčí o tom strmý pád valuací těchto společností: Affirm od začátku roku ztratil 75 procent ze své hodnoty, australský Zip, pod který patří české Twisto, dokonce 88 procent. 

Z(a)tracená čísla – ČNB a úroky: 

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 4. díl • Videohub

Největší hráč, švédská Klarna s více jak 150 miliony uživatelů, byla nucena při investičním kole snížit svou valuaci ze 46 miliard dolarů na 30 miliard dolarů, a to možná ještě není finální propad. Z toho vyplývá, že investoři po celém světě v současné době nepovažují odložené platby za perspektivní odvětví pro další měsíce.

Přiškrcená ekonomika zkrátka nesvědčí velké spotřebě, což je základní princip, na němž jsou odložené platby postaveny. Může nastat ovšem i druhý extrém, a to ten, že lidé budou mikropůjčky ve formě odložených plateb používat i pro základní potřeby jako placení nájmu nebo platby za léky

Možná právě proto se do odložených plateb pouštějí stále nové a nové společnosti, jako je například Apple, PayPal nebo Revolut. Ukazují tak, že na rozdíl od investorů principu „kup teď, zaplať později“ věří a jsou ochotni v něm utopit miliony a miliardy dolarů. 

Až krize skončí, budou progresivní firmy, které s odloženými platbami přišly před více než dekádou, fungovat ve výrazně odlišném prostředí, než tomu bylo v posledních letech. Naštěstí pro nováčky v oboru, trh odložených plateb je stále na začátku a teprve se rozhodne o tom, kdo bude jeho hegemonem. 

Výběr z internetu 🌍

Nedostatek lidí pro Amazon. Během posledních pár let se z Amazonu stal jeden z největších světových zaměstnavatelů, jen ve Spojených státech zaměstnává přes milion lidí. Jak nyní naznačují uniklé interní dokumenty, pokud by Amazon rostl stejným tempem i v dalších letech, pocítil by nedostatek pracovní síly na americkém trhu už v roce 2024. Odbory tak zřejmě nejsou největší problém Amazonu. 

Telegram roste. Sociální síť Telegram se pomalu začíná řadit mezi největší sociální sítě na světě, nyní překročila 700 milionů měsíčně aktivních uživatelů. S tímto milníkem přišlo i další oznámení, Telegram spouští prémiovou službu, uživatelům odemkne nové funkce, například převod textu na řeč. Tento krok by měl společnosti umožnit větší nezávislost na příjmech z reklamy. 

Metaverse asociace. Jaká je definice pojmu metaverzum? Právě to bude jeden z prvních úkolů organizace The Metaverse Standard Forum, která sdružuje společnosti podílející se na vytváření virtuálních světů. Zakládajícími členy jsou například Meta, Microsoft nebo Epic Games, naopak Roblox nebo Apple zatím chybějí. 

Král TikToku. Na internetu lze uspět i bez toho, že byste řekli jediné slovo. Přesně to je případ nejpopulárnějšího tvůrce na sociální síti TikTok Khaby Lame. Tvořit začal, stejně jako celá řada nyní populární tiktokerů, během pandemie a jelikož si nebyl jistý svými vyjadřovacími schopnostmi, tak používal jen mimiku a gesta. A ono to fungovalo, dnes má Khaby Lame 142 milionů followerů.