Starship Elona Muska zamíří do výše 12,5 kilometru. Vesmírná loď bude poprvé manévrovat

Prototyp vesmírného plavidla Starship společnosti SpaceX má před sebou další divácky atraktivní misi.

Prototyp vesmírného plavidla Starship společnosti SpaceX má před sebou další divácky atraktivní misi. Zdroj: reuters

Prototyp vesmírného plavidla Starship společnosti SpaceX má před sebou další divácky atraktivní misi.
Konečnou verzi rakety chce šéf SpaceX Elon Musk vyslat do čtyř let na Mars.
Už v pondělí by mohl vzlétnout do 12,5 kilometru, mnohonásobně více oproti dosavadním „skokům“.
Zkušební Starshipy už dokázaly třikrát vyskočit do výšky 150 metrů.
5
Fotogalerie

Prototyp vesmírného plavidla Starship společnosti SpaceX má před sebou další divácky atraktivní misi. Už v pondělí by mohl vzlétnout do výšky 12,5 kilometru, což je mnohonásobně více oproti dosavadním testovacím „skokům“. S konečnou verzí rakety chce šéf SpaceX Elon Musk do čtyř let na Mars.

Raketa Starship s označením SN8 poprvé poletí s křídly a aerodynamickou špicí. Oproti předchozím exemplářům bude mít také tři motory místo jednoho.

Nový prototyp lodi už zvládl řadu zkoušek a úspěšně prošel klíčovým statickým zážehem motorů. Musk přesto upozorňuje, že návrat celistvé lodi na zem je málo pravděpodobný. Hlavním úkolem stroje je podle něho ověřit nové komponenty, a to i při prvních pokusech o manévrování.

Případné poškození prototypu by SpaceX příliš mrzet nemuselo. V texaském středisku Boca Chica už čeká následovník SN9 a práce pokračují i na dalších prototypech.

Dosavadní Starshipy dokázaly už dvakrát vyskočit do výšky 150 metrů. Konečná šestimotorová verze dokáže vynést do vesmíru až sto lidí najednou.

Kosmická loď je navržena tak, aby mohla cestovat k Měsíci i na Mars. Může ovšem sloužit i jako nákladní loď pro vynášení technologií na oběžnou dráhou nebo také jako superrychlý mezikontinentální dopravní prostředek. 

První let, který by dosáhl oběžné dráhy, plánuje Musk na příští rok. Rudou planetu chce dobýt v roce 2024. Podmínkou je však pro start optimální vzájemná poloha obou planet zajišťující nejkratší trajektorii letu. Opakuje se vždy po přibližně 26 měsících. Let na Mars je tak podle Muska reálný pouze každé zhruba dva roky. 

Bez lidské posádky by se tak dal stihnout už v příští startovním okně v roce 2022. Musk však své smělé plány musel v minulosti již několikrát přehodnocovat a odsouvat, s čímž je třeba počítat i tentokrát.