Zuckerberga opouští investor Peter Thiel. Chce pomáhat trumpistickým kandidátům

Investor Peter Thiel po téměř dvaceti letech opouští vedení Facebooku.

Investor Peter Thiel po téměř dvaceti letech opouští vedení Facebooku. Zdroj: Reuters

Zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg
2
Fotogalerie

Jako jeden z prvních uvěřil před osmnácti lety budoucímu úspěchu sociální sítě Facebook, nyní společnost opouští. Investor Peter Thiel mění kariéru v liberálním Silicon Valley za podporu republikánských kandidátů, kteří pokračují v politice Donalda Trumpa. Mark Zuckerberg tak ztratí jednoho ze svých nejbližších poradců.

„Bylo mi ctí pracovat s jedním z nejlepších podnikatelů naší doby,“ uvedl Thiel v prohlášení na rozloučenou. „Inteligence, energie a svědomitost Marka Zuckerberga jsou úžasné. Jeho talent dobře poslouží Metě při vstupu do nové éry společnosti,“ uvedl Thiel na adresu zakladatele Facebooku. „Peter je opravdu originální myslitel, který dokáže nejtěžší problémy vyřešit unikátními řešeními,“ řekl o Thielovi Zuckerberg.

Hlavně nezasahovat 

Co přesně znamená Thielův odchod pro největší sociální síť světa, zatím není jasné. Zuckerberg dosud plně ovládá společnost, odchod spolupracovníka, jehož jmění se odhaduje na dvě a půl miliardy dolarů, z představenstva společnosti tak není po formální stránce důležitý. Investor však působil také jako blízký poradce zakladatele Facebooku. Na směřování sociální sítě tak měl velký nepřímý vliv, který trval osmnáct let. 

„Nemyslím, že se chce Zuckerberg míchat do politiky nebo si nechat zasahovat do směřování k metaverzu, takže tipuju, že odchod Thiela je dlouhodobý plán,“ řekla serveru Recode Katie Harbathová, která měla v minulosti ve Facebooku na starost kontakty s vládou. „Trochu to vypadá, že Thiel vyplňuje vakuum, které v poslední dekádě okupovali bratři Kochové,“ doplnila Habarthová, která je rovněž bývalou členkou republikánů. 

Právě Thiel přitom Zuckerberga přesvědčoval, aby nechal obsahu na Facebooku co nejvolnější průběh, tedy aby do příspěvků uživatelů sociální sítě zasahoval jen v nejnutnějších případech. Zkušený investor šéfovi Facebooku radil, aby politické reklamy nepodroboval přísné kontrole a aby zapojení moderátorů, kteří ověřují příspěvky, bylo minimální. Tento Thielův přínos v roce 2019 popsal list Wall Street Journal

S Thielem tak z Facebooku odejde libertariánské pojetí svobody založené na principu nezasahování. Je přitom známo, že většina zaměstnanců a zakladatelů ze Silicon Valley inklinuje k levici, což se projevuje například v peněžních darech, které z drtivé většiny směřují k demokratům. 

Kdo je šéf Facebooku Mark Zuckerberg? Podívejte se na video. 

Video placeholde
Profil Marka Zuckerberga • E15

Od byznysu k republikánům

Thielova cesta do světa velkého byznysu začala v devadesátých letech, tedy v době dot-com bubliny (označení let 1996 až 2001, kdy masivně vzrostlo používání internetu – pozn. red.). Na konci minulého století se pozornost byznysu stočila ke společnostem, které chtěly využít postupného rozšiřování internetu, což vedlo k obřím valuacím technologických firem. Bublina nakonec po pár letech splaskla, nicméně Thielovi se podařilo nastartovat investorskou kariéru, když úspěšně vložil finance do společnosti PayPal. Od té doby si připsal další prozíravé investice, například do Lyftu, LinkedInu nebo do SpaceX. 

Thiel proslul hlavně jako investor, v posledních letech ale čím dál razantněji vystupuje jako podporovatel libertariánských myšlenek, tedy principu, že stát by měl do života lidí zasahovat co nejméně. Své myšlenky shrnul v roce 2009 v osobní eseji.

„Již nevěřím, že svoboda a demokracie jsou kompatibilní,“ napsal před třinácti lety. Rozšiřování volebního práva a bobtnající sociální stát podle něj vedou k upozadění libertariánských myšlenek, což je pro něj synonymem ubývání osobní svobody.

Thielova politická geneze vyvrcholila v roce 2016, kdy rétoricky i finančně podpořil tehdejšího kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Po jeho zvolení do čela země se dokonce stal členem Trumpova tranzičního týmu, podle některých médií působil jako spojka amerického prezidenta se Silicon Valley. 

Nyní Thiel navazuje na práci, kterou započal Trump, když dokázal změnit směřování Republikánské strany. Investor podpořil dvaceti miliony dolarů dva kandidáty do senátních voleb, kteří pokračují v „trumpistické“ politice. A do budoucna by měl podpořit i další politiky z řad nové generace republikánů.