Válka mění strategii investorů do startupů. Ziskovost už není to hlavní

„Budeme otevření všemu, co pomáhá naší soběstačnosti, nejenom energetické,“ říká zakladatel společnosti Depo Ventures Petr Šíma.

„Budeme otevření všemu, co pomáhá naší soběstačnosti, nejenom energetické,“ říká zakladatel společnosti Depo Ventures Petr Šíma. Zdroj: Dominik Kučera, E15

Naopak investor Ondřej Fryc změnou strategie na válku nereaguje.
2
Fotogalerie

Ruská agrese vůči Ukrajině mění priority tuzemských investorů, kteří sázejí na startupy. Někteří z nich se více zaměří na projekty spojené s energetikou nebo obranným průmyslem. Chtějí tak přispět k tomu, aby se Západ zbavil závislosti na ruských nerostných surovinách, a také podpořit inovace v armádě. 

Jako první zareagovala investiční skupina Pale Fire Capital, která po vypuknutí  války oznámila, že bude investovat přes 300 milionů korun do solární energetiky. „Toto rozhodnutí jsme učinili navzdory tomu, že investice nesplňuje naše standardní měřítka ekonomické návratnosti, nicméně v současné situaci považujeme za nezbytné jít příkladem a aktivně se podílet na zvyšování energetické bezpečnosti naší země,“ uvedl Jan Barta, partner Pale Fire Capital. Investor zároveň vyzval ostatní byznysmeny, aby i oni podnikli podobné kroky. 

Právě oblast energetiky je jedním z největších problémů při řešení ruské agrese vůči Ukrajině. Země Evropské unie jsou z velké části na dodávkách plynu z Ruska závislé a v současné době neexistuje jiný dodavatel, který by v krátkodobém horizontu dokázal ruský plyn rychle nahradit. Od uvalení sankcí v roce 2014 představují plyn a pohonné hmoty drtivou většinu exportu z Ruska do zemí EU. V případě České republiky tvořily paliva a oleje v roce 2021 82 procent celkového importu z Ruska.

Nyní se zdá, že se další z investorů rozhodli uvažovat stejným směrem jako  stratégové z Pale Fire Capital. „V naší paralelní investiční struktuře Meriton máme divizi zaměřenou na energetiku, tam akcelerujeme některé projekty zaměřené právě na obnovitelné zdroje v poměrně velkém rozsahu,“ uvedl pro deník E15 Tomáš Matějček, partner ve skupině Miton. 

Podobným směrem uvažuje i zakladatel investiční společnosti Depo Ventures, která se soustředí na investice do startupu v raných fázích existence. „Budeme otevření všemu, co pomáhá naší soběstačnosti, nejenom energetické,“ říká zakladatel společnosti Petr Šíma. 

Na rozdíl od ostatních vidí Šíma příležitost také v dalším segmentu. „Budeme také více otevření projektům obranného průmyslu, i hardwarově náročným,“ doplnil Šíma. Zároveň uvádí, že v současné době odpadá možnost investovat do ruských projektů. „Projekty s ruskými foundery jsou těžko financovatelné,“ řekl Šíma. 

Některé fondy naopak na měnící se situaci nebudou reagovat změnou strategie při výběru potenciálních investic. „Dlouhodobá investiční strategie skupiny Rockaway Capital je založena na digitalizování tradičního byznysu. Tato strategie je v souladu s aktuální geopolitickou situací, nadále pro nás představuje hlavní směr a v dohledné době ji neplánujeme měnit,“ popsal investiční partner Jan Jírovec z investiční skupiny Rockaway. Podobně to vidí také Ondřej Fryc z Reflex Capital. „Zásadní změny nečekáme,“ řekl.

SWIFT – Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko

Video placeholde
SWIFT – Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

České startupové prostředí v posledních letech zažívá rychlý rozvoj, přibývá úspěšných projektů i investorů. V minulém roce se Česko konečně dočkalo prvního jednorožce, když Rohlík Tomáše Čupra překročil valuaci miliardy dolarů, letos ho následoval startup Productboard a očekává se, že miliardových startupů bude stále rychleji přibývat. Jen za minulý rok investoři do českých startupů poslali přes 17 miliard korun.