Vláda schválila novelu stavebního zákona. I přes protesty odborných komor a měst

Premiér Petr Fiala

Premiér Petr Fiala Zdroj: ČTK / Uhlíř Patrik

V posledních dvou týdnech divoce diskutovaná podoba stavebního zákona našla oporu ve vládě Petra Fialy (ODS). Ta předlohu, kterou připravilo ministerstvo pro místní rozvoj v čele s Ivanem Bartošem (Piráti), přijala a posunula k dalšímu projednání do Sněmovny. Novela především ruší vznik Nejvyššího stavebního úřadu a jemu podřízené soustavy a prozatím zachovává všechny stavební úřady v obcích. Pokud novelu odsouhlasí dolní komora parlamentu, dostane ji ještě ke schválení Senát a prezident.

Novela vytvořená MMR upravuje nový stavební zákon, který připravila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). „Odmítali jsme vznik centrálního stavebního úřadu, protože blízkost úřadů k občanům pokládáme za zásadní. Novela přesně toto naplňuje a zabrání kolapsu stavebnictví, ke kterému by došlo, kdyby byla v platnosti přijatá předloha minulou vládou,“ řekl Fiala. Dodal, že zrychlení a zjednodušení stavebního řízení je zásadní věc pro budoucnost země, dobré služby občanům a pro občany jako takové.

Zástupci odborných komor, svazů a institucí se schválením současné podoby zákona nesouhlasí a vládu otevřeným dopisem vyzvali k jejímu přepracování. Podle nich ke zjednodušení stavebního řizení nedojde a je tedy v přímém rozporu s prohlášením vlády. Žádali proto ministra Bartoše o schůzku, na které mu chtěli představit návrhy na úpravu současné podoby novely. Ta se uskutečnila toto pondělí.

Schůzky se kromě ministra Ivana Bartoše zúčastnil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Jednání však podle zástupců z řed odborníků posun nepřineslo a podobu zákona dál kritizují. „Členové platformy navrhovali konkrétní řešení a spolupráci se subjekty, které v praxi s legislativou pracují. Výsledkem jednání nicméně nejsou žádné podstatné úpravy dokumentů předložených vládě, v jejichž důsledku by už naše výhrady neměli opodstatnění,“ uvedla po jednání ředitelka sekce územního plánování Hospodářské komory Hana Landová. 

Předseda České komora architektů Jan Kasl byl po jednání smířlivější a sdělil, že v některých podstatných otázkách s oba ministry shodu našli. „Zdá se, že posun se podařilo najít v oblastech stavebních předpisů velkých měst, jednotného standardu územních plánů i zrychleného pořizování jejich změn. Musím také zcela objektivně uznat, že oba ministři chápou kritickou situaci v povolování staveb, byť ji příliš změnit nedokáží,“ povzdechl si architekt.

Ministr pro místní rozvoj Bartoš ovšem dál trvá na tom, že věcná novela ke zjednodušení povolovacího řízení povede. Zásadní podle něj je, že zachovává systém „jedno řízení, jedno razítko“. „Ke zrychlení stavebního řízení pomůže i připravovaná digitalizace, na kterou klademe mimořádný důraz. Není možné zaostávat v minulém století, kdy se vše řešilo papíry a frontami u přepážek. V tom mi dá myslím každý za pravdu,“ uvedl ministr.

Jana Šebesta ze Svazu průmyslu a dopravy ale nalezl na schůzce s ministry přece jen jedno pozitivum. „Ministři jasně deklarovali, že zásadním úkolem je zajištění kvalitních personálních kapacit pro Specializovaný a odvolací stavební úřad, aby od zahájení své činnosti byl schopen povolovat zásadní stavby České republiky včetně těch liniových. Zajištění bezproblémového chodu úřadu od začátku jeho vzniku je pro nás klíčové,“ komentoval problematiku Šebesta.