Moskva se zákazem vepřového mstí za sankce, stěžuje si EU. Obrátí se na WTO

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Podhora Marek

Evropská komise v brzké době předloží Světové obchodní organizaci (WTO) stížnost na ruský zákaz dovozu vepřového z Evropské unie. Snahy vyřešit tento obchodní spor diplomatickou cestou nebyly úspěšné uvedl mluvčí eurokomisaře pro obchod Karla De Guchta.

Spor kolem vepřového zkomplikovala ukrajinská krize. Rusko zastavilo import vepřového z EU poté, co byly v Litvě v lednu nalezeny dva uhynulé kusy divočáků s nákazou afrického moru prasat. Evropská komise již dříve označila tento krok za nepřiměřený.

„EU v této fázi nemá jinou možnost, než se začít v této záležitosti připravovat k uskutečnění právních kroků u WTO ve velmi blízké budoucnosti,“ uvedl mluvčí. „EU již vyčerpala veškeré diplomatické možnosti,“ dodal.

Podle evropských představitelů byl zákaz dovozu vepřového odvetou Moskvy za jejich snahu o větší propojení Ukrajiny s EU. Snahy o zrušení zákazu pak zkomplikovala ruská anexe ukrajinského Krymu, kvůli které EU uvalila sankce na vybrané ruské představitele.

Rusko je třetím největším obchodním partnerem Evropské unie po Spojených státech a Číně. Na ruský trh za normálních okolností směřuje zhruba čtvrtina exportu vepřového z EU, napsala agentura Reuters.