Prodejci zemědělské a stavební techniky Agrotec se daří, firma z koncernu Agrofert zvedla tržby i zisk

Zdroj: auto.cz

Společnosti Agrotec z Hustopečí, která prodává zemědělskou a stavební techniku, nákladní a osobní auta, se loni zvýšily tržby o 122 milionů na 4,43 miliardy korun. Rostl i zisk o deset milionů na 97 milionů. V klíčových odvětvích byl prodej vyšší proti plánu, přesto tržby ani zisk nedosáhly rekordního roku 2015, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin. Firma patří do koncernu Agrofert, který patřil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a nyní jej spravují svěřenské fondy.

Velmi dobře se firmě dařilo v divizi zemědělské a stavební techniky. Loni firma prodala 395 traktorů, celkem byly tržby za prodané zboží 1,3 miliardy. "Nejistota však trvá v oblasti stavebnictví, kde společnost nedosahuje významnějšího tržního podílu," uvedl ve zprávě předseda představenstva Martin Rada. V zemědělství naopak prodejce patří k lídrům tuzemského trhu.

Dařilo se také v divizi prodeje osobních aut, tržby dosáhly téměř miliardy korun. Naopak za plánem zůstal prodej nákladních aut. Tržby přes miliardu znamenaly jen 83 procent plánu.

Třetina tržeb plyne firmě z prodejů podnikům sdruženým v koncernu Agrofert. V tuzemsku loni tržby rostly o 300 milionů na téměř čtyři miliardy, naopak o 150 milionů na 463 klesl export. Letošní hospodaření by mělo být podle předpokladů mírně úspěšnější.

Firma se snaží také rozšiřovat počet míst, kde poskytuje servis prodaných vozidel, což se odráží i na zaměstnanosti. Počet lidí ve firmě setrvale roste. Loni se zvýšil o 28 na 479, předloni se zvýšil o 24. Zvyšoval se i v předchozích letech.

Na trhu působí firma do roku 1990 a v portfoliu má přes 20 značek. Dceřiné firmy působí na Slovensku a v Maďarsku.