Vývoz koření z Indie dosáhl nového rekordu

Muž na truv Dillí přenáší pytek s čilli

Muž na truv Dillí přenáší pytek s čilli Zdroj: profimedia.cz

Vývoz koření z Indie ve finančním roce 2012 stoupl o devět procent a dosáhl tak nového rekordu. Podle místního sdružení producentů koření se exportovalo přes 575 tisíc tun kardamonu, kurkumy, pepře, kmínu a dalších koření.

Hodnota vývozu přesáhla dvě miliardy dolarů. Indie také rozšířila počet zemí, do kterých koření dodává, že 137 na 143. Indie je třetím největším producentem pepře na světě po Vietnamu a Indonésii.

Nejvíce stoupl vývoz kardamonu, od dubna 2012 do března 2012 se export navýšil o 310 procent na 4650 tun. Prodej pepře stoupl o 42 procent na 26 700 tun. Zájem o kurkumu stoupl 61 procent na necelých 80 tisíc tun a klínu se vyvezlo 45 500 tun. Vysoký nárůst poptávky po kurkumě způsobila neúroda v minulých dvou letech, kdy byl na trhu nedostatek tohoto koření.

Profesní organizace Indická rada pro koření přitom očekávala roční vývoz půl milionu tun. Její očekávání byla překonána hlavně díky skokovému nárůstu vývozu v březnu o 26 procent v porovnání s minulým rokem.

Podle analytiků oslovených agenturou Reuters rostl vývoz i kvůli situaci v dalších zemích vyvážejících koření. Turecko postihla špatná úroda a dodávky ze Sýrie byly přerušeny kvůli konfliktu vlády s povstalci.

Nejvíce koření Indie vyvezla do Spojených arabských emirátů, Malajsie, Myanmaru a USA. Indie vyváží také koriandr, mátu či česnek, u těchto plodin se ale export naopak propadl, v případě koriandru přibližně o třetinu.