Spořicí účty: Úroky v příštím roce spíše neporostou

...

... Zdroj: iStock.com

Spořicí účet jako takový není už nějaký ten pátek příliš atraktivním produktem. Zajímalo nás zda se v příštím roce můžeme těšit na lepší podmínky.

Na výši úroků na spořicích účtech mají vliv úrokové sazby centrální banky. Důležitá je ale i situace na trhu, vliv má i množství peněz v oběhu, vývoj vkladů – tedy jak lidé vkládají a vybírají své peníze.

„Na jedné straně je to cena peněz na mezibankovním trhu, která se odvíjí od základní úrokové sazby ČNB. Dále je to záležitost treasury, jaký zisk dokáže z uložených peněz získat. A potom to je obchodní rozhodnutí, kdy se obvykle nově přicházející banky snaží zaujmout nepoměrně vyššími úroky. Obvykle však jen na poměrně krátkou dobu s cílem upozornit na sebe a přilákat pozornost potenciálních klientů,“ vysvětluje Pavel Vlček, tiskový mluvčí mBank.

Blýská se na lepší časy?

U některých bank k navýšení došlo – například u Sberbank. Zvyšování pro rok 2018 slibuje ČSOB. Raiffeisenbank, UniCredit Bank, ani ING Bank změny sazeb zatím neplánují.

Jak vidí situaci analytici? „Je pravdou, že inflace zůstane nad dvouprocentním cílem ČNB letos i po většinu příštího roku. ČNB bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. I tak ale nevěříme, že by úroky na spořicích účtech obecně nějak výrazně stoupaly. V některých případech se sice mohou dostat třeba i ke třem procentům, ale bude se jednat pravděpodobně jen o nabídky menších bank (např. bezpoplatkových). Navíc úročení prémiovou sazbou bude omezeno určitou částkou, například 100 000 korunami. Úrokové sazby na finančních trzích totiž stále nedosahují takových úrovní, aby banky mohly s klidem nabídnout klientům takto výhodné zhodnocení vložených prostředků,“ tak hodnotí situaci Jiří Cihlář, analytik finančních trhů Next Finance.

Kolik nyní dostanete?

Bankaspořicí účetmaximální úročení
Air Bank Spořicí účet 1,00 %
ING Bank ING Konto 0,50 %
Fio banka Fio konto 0,15 %
ČSOB ČSOB Spořicí účet 0,20 %
Era Era červené konto 0,20 %
Raiffeisenbank eKonto Plus 0,05 %
UniCredit Bank Spořicí účet Prima 0,05 %
Moneta Spořicí účet Genius 9 0,50 %
Equa bank Běžný spořicí účet 0,20 %
mBank eMax Plus 0,30 %
Komerční banka Spořicí konto Bonus Aktiv 0,06 %
Česká spořitelna Spoření ČS 0,20 %
Sberbank Fér spoření Plus 0,83 %
Banka Creditas Creditas – spořicí účet 0,30 %
Expobank Expobank spořicí účet 0,30 %
Wüstenrot Wüstenrot Spořicí účet 0,20 %


Když se nedaří, hledáme alternativu

„V době nízkých úrokových sazeb na všech standardních spořicích produktech o ně částečně opadá zájem a do popředí dostávají zejména pravidelné investice. Ty jsou již dlouhodobě hitem mezi českými investory a dostávají se dnes i do hledáčku lidí, kteří hledají alternativu klasickému spoření. Průměrný Čech podle našich statistik investuje každý měsíc zhruba 1 250 korun. Výrazně více přitom investují muži, 1424 korun, ženy pak 1072 korun,“ uzavírá Tomáš Kolder z UniCredit Bank.