Investoři touží po nových bytech. Lídr trhu chystá rekordní rok

Developeři využívají neutuchajícího zájmu o nové byty a letos zvýší nabídku. (ilustrační foto)

Developeři využívají neutuchajícího zájmu o nové byty a letos zvýší nabídku. (ilustrační foto) Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Investoři houfně nakupují byty na pronájem.
Do akvizic bytů na pronájem se pustily i investiční fondy. (ilustrační foto)
Banky půjčují na bydlení rekordní sumy. Loni to byly hypotéky za 250 miliard korun, vyplývá z odhadu skupiny ČSOB. (ilustrační foto)
Na trhu s novými byty se útlum nekoná. (ilustrační foto)
Kvůli vysoké poptávce nepřestávají ceny bytů dále růst. (ilustrační foto)
6
Fotogalerie

Developeři využívají neutuchajícího zájmu o nové byty, a letos proto zvýší nabídku. Může za to hlavně poptávka investorů, kteří kupují byty na další pronájem. Kromě movitých jednotlivců totiž nakupují byty i investiční fondy.

„Letos plánujeme v Praze zařadit na trh rekordní až dva tisíce nových bytů. Ve srovnání s loňským rokem, kdy jsme dali do prodeje tři nové projekty se zhruba 740 byty, se tedy bude jednat skutečně o velký nárůst,“ řekl mluvčí největšího pražského developera Central Group Ondřej Šťastný.

„Pokud se vše podaří, bude to náš rekordní rok,“ dodal. Firma letos spustí velké projekty Parková čtvrť u Nákladového nádraží Žižkov a Tesla Hloubětín.

Zvýšení nabídky novostaveb chystá též společnost YIT Stavo. „V letošním roce plánujeme výstavbu téměř 565 nových bytových jednotek. Rozdílem proti roku 2020 je více než 150 bytů, které letos spustíme,“ sdělila obchodní ředitelka developera Dana Bartoňová.

„Důvodem je trvající velký zájem klientů, kteří byty kupují buď pro vlastní bydlení, nebo často i jako stabilní a bezpečnou investici,“ podotkla. Firma na začátku letošního roku odstartovala nový projekt v Libni a bude pokračovat ve výstavbě v Hloubětíně.

„Až pětina žadatelů o hypotéku na Zaloto.cz má aktuálně zájem o financování investiční nemovitosti. Očekáváme, že podíl žadatelů s investičním záměrem letos ještě poroste,“ uvedl spolumajitel firmy specializované na on-line finanční poradenství Zaloto Marek Kříž.

„Cena průměrného bydlení roste rychleji než průměrný příjem, což dává prostor pro investory, kteří mají peníze a s pomocí hypotéky mohou poměrně konzervativně investovat,“ míní.

Kromě bytů kupují investoři i stavební parcely, „V letošním roce očekáváme zvýšený zájem investorů o investiční byty, ale i o pozemky jako formu bezpečného zhodnocení finančních prostředků,“ předpovídá Petr Beneš, ředitel společnosti Geosan Development, která prodává například pozemky v Choťánkách u Poděbrad. 

Developeři zvyšují nabídku bytů rovněž kvůli nástupu institucionálních investorů na trh. Kromě movitých jednotlivců začali byty nakupovat ve velkém i fondy. Například švédská společnost Heimstaden plánuje letos koupit v Česku kolem tisícovky nájemních bytů. 

„Podíl investorských nákupů na pražském realitním trhu v tomto roce opět posílí. Investoři využijí výhodnějších možností nákupů větších bytových portfolií přímo od developerů,“ míní ředitel realitní kanceláře Luxent Jiří Kučera. 

Například developer AFI Europe využil nástupu fondů k přesměrování své výstavby k nájemnímu bydlení. Letos v lednu firma zahájila výstavbu 320 nájemních bytů v pražských Vysočanech.

Větší váhu nájemnímu bydlení začal přikládat rovněž developerský holding FINEP. „Je to jeden z konceptů, na kterém pracujeme a jehož prostřednictvím chceme doručit dostupné nájemní bydlení pro různé skupiny v několika lokalitách v Praze,“ uvedl mluvčí holdingu FINEP David Jirušek.

Kvůli vysoké poptávce nepřestávají ceny bytů dále růst. Podle Českého statistického úřadu se ceny pražských novostaveb zvedly ve třetím čtvrtletí loňského roku meziročně o 9,7 procenta. Zároveň se loni dostal na rekordní úroveň hypoteční trh. Banky poskytly hypotéky za 250 miliard korun, vyplývá z odhadu skupiny ČSOB.