Nedostatek bytů vystřelil náklady na bydlení nad inflaci

Z rostoucích nájmů se stal v Česku nový fenomén. (ilustrační foto)

Z rostoucích nájmů se stal v Česku nový fenomén. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš_E15

Developeři vytvářejí celé bytové projekty šité na míru investorům. (ilustrační foto)
Nájemné za byt se v listopadu meziročně zvýšilo o 3,3 procenta. (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Z bydlení se stává čím dál dražší záležitost, a to ve vlastnické i nájemní variantě. Stát se pokusí zmírnit situaci podporou výstavby obecních bytů.

Z rostoucích nájmů se stal v Česku nový fenomén. Nájemné za byt se v listopadu meziročně zvýšilo o 3,3 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Celková inflace byla dvě procenta.

„Nájemné patří k dynamičtěji rostoucím položkám spotřebního koše. Na celkové inflaci se ale podílí vzhledem ke své váze omezeně. Větší význam má nájemné v Praze, kde jeho meziroční růst dosahuje 6,3 procenta než ve zbytku země,“ komentoval vývoj Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Ještě více rostou náklady lidí s vlastními byty. „Meziroční růst nákladů vlastnického bydlení dosáhl v říjnu 4,9 procenta, což při jejich velké váze ve spotřebním koši znamená, že tato jediná položka přidala k meziročnímu růstu cenové hladiny víc než půl procentního bodu. Na celkovém růstu cen se tedy imputované nájemné podílelo téměř čtvrtinou,“ dodal ekonom z UniCredit Bank.

Nejvíce zdražují nájmy za pražské a brněnské byty. V Praze se za poslední tři roky zvýšily přibližně o 40 procent, v Brně o dvacet, vyčíslila růst služba Ideální nájemce.cz.

„Ceny nájmů ve dvou největších městech republiky rostou druhým nejrychlejším tempem ze všech zemí Evropské unie. Hlavním důvodem je nedostatek bytů k pronájmu a pomalá výstavba,“ uvedl Martin Březina, spoluzakladatel projektu Ideální nájemce.cz.

Větší zájem o nájemní byty a rostoucí nájemné přilákalo do tohoto segmentu řadu řadu spekulantů. Jejich akviziční apetit rovněž zvýšil rozmach krátkodobého ubytování v bytech pro turisty. Na krátkodobých pronájmech začala ve velkém vydělávat například i byznysmenka Ivana Tykač. Jiní developeři jako je Sekyra Group nebo Central Group zase vytvářejí celé bytové projekty šité na míru investorům.

„V letošním roce bylo velice populární kupovat byty na tyto účely: nejdříve je zrekonstruovat a následně pronajímat. Majitelé chtějí umořit náklady, proto ceny rostou,“ poznamenal Martin Fojtík, provozní ředitel realitní kanceláře Fincentrum Reality.

Placení činže místo vlastního bytu už přitom není nutností jen pro chudší část společnosti. „Naší hlavní klientelou vždy byla střední třída a ta v našich bytech i nadále bydlí, nyní ale častěji formou dlouhodobého pronájmu. Těmi, kdo si nové byty mohou dovolit, jsou totiž v poslední době stále více investoři,“ řekl majitel developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Nájmy zvyšuje rovněž trend sdíleného bydlení u mladých lidí. „Často v jednom bytu přebývá několik lidí, i to nutí majitele navyšovat ceny. Nejsem překvapený, když u menšího bytu dvoupokojového bytu s kuchyňským koutem vidím nájem přes dvacet tisíc korun,“ dodal Fojtík z Fincentrum Reality.

Renesanci nájemního bydlení navíc podpoří i stát. V březnu 2019 spustí ministerstvo pro místní rozvoj státní program pro města a obce na podporu výstavby sociálních bytů. Pětinu bytů v každém obecním projektu zaplatí radnici stát.