ADRA vyhlásila vůbec poprvé veřejnou sbírku pro chudé v Česku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Vůbec poprvé v historii byla u nás vyhlášena veřejná sbírka na pomoc sociálně slabým Čechům. Dosud se vybíralo hlavně na oběti velkých přírodních katastrof, tentokrát peníze dostanou lidé v těžké životní situaci. Sbírku Pomáhat může každý, která není časově omezená, vyhlásila nadace ADRA.

V Česku žije na hranici chudoby milion lidí, a právě na jednotlivce, kteří se dostali do vážných finančních potíží, zaměřila nadace ADRA novou veřejnou sbírku. Pomáhat chce osamělým seniorům, obětem násilí nebo třeba rodinám, kterým shořel dům.

„Je určena lidem, kteří se dostali ne vlastní vinou do mimořádně tíživé situace,“ uvedla přesedkyně správní rady nadace ADRA Miroslava Žaludová. Veřejná sbírka je otevřena na dobu neurčitou. Lidé mohou posílat peníze buď přímo na účet nadace, nebo pomocí dárcovské SMS.

Na nadaci se může obrátit každý, kdo zná ve svém okolí někoho v tíživé situaci a chtěl by pomoci. „Chceme přispívat na zcela konkrétní věci dlouhodobého charakteru,“ upřesnila Žaludová. Organizace navíc plánuje rozšířit po republice počet tzv. sociálních šatníků, tedy velmi levných obchodů pro chudé.