Agrofert na nové projekty dotace nedostává už od srpna, ostatní ano

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) potvrdil, že od 2. srpna neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt z evropského Programu rozvoje venkova (PRV). Ostatním zemědělcům se dotace standardně vyplácejí, sdělila ve čtvrtek mluvčí SZIF Vladimíra Nováková a potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Od srpna však fond stále proplácí Agrofertu dotace na starší projekty nebo na přímé platby. Na investice v PRV šlo koncernu 42,7 milionu korun, celkově 430,6 milionu korun. Fond se nyní připravuje na auditní misi Evropské unie, která bude kontrolovat projekty z programu od roku 2012 a dále výdaje od loňského roku. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky nemá koncern zatím dopady vyčíslené.

Agrofert vlastnil předtím, než ho vložil do svěřenského fondu, premiér Andrej Babiš (ANO). Od srpna však fond stále proplácel Agrofertu dotace na starší projekty a na přímé platby.

"Stav proplácení prostředků z fondů Evropské unie v oblasti společné zemědělské politiky pokračuje standardním způsobem. SZIF řešil se zástupci DG Agri (Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova - součást Evropské komise) otázku výplaty prostředků za letošní třetí kvartál pro oblast investičních projektů a máme ujištění, že vše bude probíhat standardní cestou," sdělila Nováková.

Koncern má pod sebou podle Hanzelky 200 firem, musí tak zjistit, kterých se rozhodnutí týká. "V tuto chvíli nemáme nic vyčísleno. Také se musí ujasnit, o jaké dotace evropským úřadům jde a za jaké období," dodal. Mluvčí ve středu uvedl, že firma měla zatím informace pouze z médií.

"V Agrofertu v tuto chvíli nemáme žádný oficiální podnět, na který bychom měli reagovat. Nikdo nás nekontaktoval, nikdo s námi v této záležitosti nic neřešil. Pokud dojde k auditu dotací, jsme v posledních letech kontrolováni různými státními orgány tak intenzivně, že už kontroly intenzivnější být snad ani nemohou," uvedl Hanzelka ve středu. Agrofert trvá na tom, že získával peníze legálně.

SZIF ještě od srpna proplácel holdingu peníze za starší projekty z loňského a předloňského roku, v rámci PRV tak získal 46,8 milionu korun, na společnou organizaci trhu 4,2 milionu korun, na evropských přímých platbách 336,8 milionu korun a na další projekty mimo rozvojový program 42,7 milionu korun. "SZIF nejméně do konce roku 2018 neeviduje žádnou platbu, která by měla být učiněna na investiční opatření PRV vůči skupině Agrofert či Agrotrade," dodala mluvčí.

Agrotrade většinově vlastní otec ministra zemědělství Miroslav Toman starší. Na jeho údajný střet zájmů v minulosti poukazovali například čeští Piráti. Podle Novákové však Evropská komise zastavení plateb pro Agrotrade neřeší, pochybnosti jsou pouze vůči Agrofertu.

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert se loni meziročně snížil o 38 procent na 4,8 miliardy korun a konsolidované tržby stagnovaly na 155,1 miliardy korun. Za poklesem stojí výkon německé pekárenské skupiny Lieken, nedařilo se také společnostem chemického sektoru v produkci hnojiv. Naopak dobře si vedly zemědělské společnosti.

Toto úterý podle Novákové fond dostal oznámení o auditní misi, která bude fond kontrolovat mezi 14. a 18. lednem. Hlavní důraz bude na prověřování střetu zájmů. Tomuto podezření čelí podle usnesení Evropského parlamentu Babiš. "V současné době platební agentura ve spolupráci s ministerstvem zemědělství pro tento audit připravuje podklady, které mají být zaslány Evropské komisi do 2. ledna," dodala Nováková.

Babiš opakovaně tvrdí, že kvůli evropským dotacím pro firmy koncernu Agrofert není ve střetu zájmů, protože Agrofert, který dříve vlastnil, vložil do svěřenského fondu a nemá na něj žádný vliv. Studie právní služby EK dospěla ale koncem listopadu k závěru, že český premiér z činnosti Agrofertu stále profituje.

Ministerstvo financí nebude zasílat Evropské komisi k proplacení žádosti o platby spojené s Agrofertem, informoval ve čtvrtek úřad. Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger ve středu v Evropském parlamentu řekl, že EK do vyjasnění situace kolem údajného střetu zájmů Babiše (ANO) nebude vyplácet Česku dotace. Podle ministerstva to není pravda, má jít pouze o Agrofert.

Podle zprávy evropských právníků, která koncem listopadu unikla do médií, hrozí, že Česko bude muset vrátit alespoň část z dotací proplacených letos Agrofertu. Podle analýzy jde o 82 milionů eur (2,1 miliardy korun).

Hospodářské noviny (HN) v červenci uvedly, že Agrofert loni získal na dotacích rekordních 2,1 miliardy korun. Na dani z příjmu přitom firma ve stejném období zaplatila 739 milionů korun. Firmy spadající pod Agrofert získaly 1,35 miliardy korun na provozních dotacích, na které má nárok každý, kdo splní příslušné podmínky. Jde například o dotace na hektar půdy či chované zvíře. Dalších 607 milionů korun tvořily podle HN investiční dotace. Ty se skládají z přímých finančních částek a z čerpaných pobídek v podobě slev na dani.

Agrofertu stopli kvůli auditu z EU zemědělské dotace. Zkrátka přijde i Toman, opozice jásá