Brusel už nedostává žádné žádosti o platby pro Agrofert

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo Zdroj: profimedia

Rozhodnutí ministerstva financí nezasílat Evropské komisi k proplacení žádosti o platby spojené s koncernem Agrofert se týká všech výdajů souvisejících s Agrofertem bez ohledu na datum. Zatím jde o jeden projekt spolufinancovaný z EU za zhruba 2,9 milionu korun. Rozhodnutí MF zároveň automaticky neznamená, že dotace pro tuto skupinu budou hrazeny ze státního rozpočtu. Ve čtvrtek to sdělilo ministerstvo financí.

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek schválil usnesení vyzývající Evropskou komisi (EK) k přijetí kroků ve věci možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Přijatý text, který společně předložily kluby lidovců, konzervativců a Zelených, mimo jiné požaduje pozastavit evropské finance pro skupinu Agrofert. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) potvrdil, že od 2. srpna neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt z evropského Programu rozvoje venkova (PRV).

MF zároveň ve čtvrtek oznámilo, že nebude dočasně zasílat Evropské komisi k proplacení žádosti o platby spojené s Agrofertem.

„Rozhodnutí MF dočasně nežádat o proplácení dotací pro Agrofert Evropskou komisi automaticky neznamená, že dotace pro tuto skupinu budou hrazeny ze státního rozpočtu. Bude záležet také na rozhodnutí řídicích orgánů, na tom, jak bude domnělý střet zájmů ze strany EK vyhodnocen a na řadě dalších vlivů, které tuto chvíli nelze předjímat," uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Upozornil na to, že MF nežádá o platby za tzv. nárokové dotace, tedy například na hektar nebo na zvíře. Ty jsou v pravomoci ministerstva zemědělství.

Zároveň uvedl, že rozhodnutí MF se týká všech výdajů souvisejících se skupinou Agrofert, a to bez ohledu na datum 2. srpna. Tehdy začaly platit nová pravidla pro střet zájmů při čerpání dotací. Zatím jde podle MF o jeden projekt s evropským spolufinancováním za zhruba 2,9 milionu korun.

„MF ovšem nemůže předjímat počet projektů ani objem prostředků, které tímto budou dotčeny do budoucna, to závisí čistě na objemu schválených dotací ze strany poskytovatelů (řídicích orgánů), kteří jsou zároveň zodpovědní za posouzení případného střetu zájmů a proplácení dotací jednotlivým příjemcům," uvedl Žurovec.

Systém čerpání evropských dotací je založen na principu předfinancování ze státního rozpočtu. Až po splnění určitých podmínek peníze proplatí Evropská komise. Ta proplácí maximálně 85 procent objemu dané dotace, u některých programů je tento podíl nižší. Česko má na programové období 2014 až 2020 k dispozici 581 miliard korun.