Aktuální opatření: Testy na covid budou zdarma jen pro někoho, jejich platnost se zkrátí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtech

Ministr zdravotnictví Adam Vojtech Zdroj: Blesk:Jan Vilimek

Nová opatření v boji s koronavirem se dotknou mimo jiné i restaurací. Personál restaurací bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) muset od 1. listopadu kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Nebude to muset být hned u vchodu, bude to stačit ve chvíli, kdy se hosté usadí. Povinnost neplatí pro odběr jídla s sebou. Kontrolu nebudou muset provádět restauratéři v jídelních zónách v obchodních centrech. Opatření dnes schválila to vláda, řekl Vojtěch na tiskové konferenci.

Personál restaurací či barů nebude podle Vojtěcha lidem, kteří nemají doklad o dokončeném očkování, v poslední době neprodělali nemoc covid-19 nebo nemají platný negativní test na koronavirus, moci povolit vstup nebo poskytnout službu. Znamená to podle něj pro podnikatele stravovacích zařízení určité nepohodlí, ale vzhledem k rychlejšímu šíření koronaviru je to nutné opatření, uvedl.

Mění se i pravidla pro testování. Od 1. listopadu budou preventivní testy na covid-19 hrazené z veřejného zdravotního pojištění pouze dětem a mladým do 18 let, lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat. Na twitteru to po dnešním jednání vlády uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Testy nařízené lékařem nebo hygieniky budou dál zdarma.

Video placeholde
Covid pas a aplikace Tečka • Videohub

Vláda podle něj také souhlasila s tím, že se zkrátí doba platnosti negativního testu jako potvrzení o bezinfekčnosti. U testů PCR se platnost zkrátí ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.

Vrací se i povinnost nosit respirátory ve všech uzavřených prostorách. Od 25. října bude povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť. Rozhodla o tom dnes vláda. Výjimku budou mít podle Vojtěcha lidé, kteří sedí v kanceláři sami. Pokud je ale s nimi na pracovišť někdo další, respirátory budou muset mít, dodal ministr. Nyní je povinné nošení respirátorů například ve veřejné dopravě či obchodech.