Americké konvoje přijely do Česka, podél silnic je vítaly tisíce lidí

Americký konvoj ve Vyškově

Americký konvoj ve Vyškově Zdroj: ctk

Do Česka vjel 29. března americký konvoj na cestě z cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku.
Do Česka vjel 29. března americký konvoj na cestě z cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku.
Do Česka vjel 29. března americký konvoj na cestě z cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku.
Do Česka vjel 29. března americký konvoj na cestě z cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku.
Do Česka vjel 29. března americký konvoj na cestě z cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku.
25
Fotogalerie
Do České republiky v neděli přijely tři konvoje amerických vojáků, kteří se vracejí ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Polsko-českou hranici překročily v Náchodě, Bohumíně a Harrachově, pokračovaly na nocleh do kasáren v Pardubicích, Vyškově a Liberci. Na hranicích i podél trasy na americké vojáky čekaly mohutné davy příznivců, odpůrci se počítali na desítky. Tisíce lidí přilákaly také ukázky vojenské techniky v kasárnách.

Do Česka přijelo zhruba 500 amerických vojáků ve 115 vozidlech, převážně osmnáctitunových obrněných transportérech Stryker a terénních autech Humvee. Takzvaná Dragounská jízda přes šest zemí má demonstrovat podporu americké armády evropským spojencům v NATO, kteří se cítí ohroženi ruskou agresí vůči Ukrajině.

Všechny tři kolony přejely hranici a částečně také dorazily do kasáren v jiných časech, než očekávala armáda. Ministr obrany Martin Stropnický ale nepředpokládá zásadní změny harmonogramu průjezdu. „Plán nemohl být než kvalifikovaným odhadem,“ uvedl ministr a jako příklad zdržení zmínil poruchu transportéru Stryker u Klimkovického tunelu na severu Moravy. „K dílčím posunům v časech dochází a lze to předpokládat i v příštích hodinách,“ dodal.

První vozy tří kolon měly dnes přejet hranice u Bohumína a Harrachova v 10:30, u Náchoda v 11:15. Nakonec jako první dorazil krátce po 10:30 konvoj do Náchoda, u Bohumína čelo další kolony překročilo hranici před 11:00. Třetí konvoj hranici v Harrachově překročil až krátce před 17:00, podle libereckého hejtmana Martina Půty americké vojáky na polské straně hranic zdržel zájem místních lidí a také technické problémy.

Doprovod konvojů si na hranicích přebrala od polských kolegů česká vojenská policie. V Náchodě se za deštivého počasí shromáždilo několik tisícovek lidí. Odpůrci konvoje s transparenty a megafonem se dostali do ostrých slovních potyček se zastánci kolony, vzájemně se častovali nadávkami. Na místě jejich debatu mírnili členové policejního antikonfliktního týmu.

trasy průjezdu US konvoje Českemtrasy průjezdu US konvoje Českem | E15

„Ukázalo se, že několik desítek odpůrců konvoje absolutně nemůže překřičet mlčící českou většinu, která se přihlásila k tomu, že jsme rádi, že jsme v NATO,“ řekl ČTK náchodský aktivista Josef Matyáš. Několik odpůrců USA, kteří křičeli heslo Američané jděte domů, od ostatních lidí oddělili policejní těžkooděnci.

Náchodsko-pardubická část konvoje čítá 19 obrněných transportérů Stryker a 25 dalších doprovodných vozidel. V Pardubicích na ně čekaly tisíce příznivců a jen několik odpůrců. „Takový zájem o návštěvu amerických vojáků jsme nečekali,“ řekla ČTK mluvčí pardubického 14. pluku logistické podpory Lucie Masaříková.

Podívejte se na video z průjezdu americké techniky Náchodem:

V konvoji přes Bohumín do Vyškova jelo 165 vojáků ve 37 vozidlech. U hranic na severu Moravy americké vojáky vítaly tisíce lidí, kteří stáli na mostech i podél dálnice. Na dálničním přivaděči zastavovala auta, aby řidiči mohli opětovat pozdravy mávajícím Američanům. Lidé je vítali s americkými a českými vlajkami v rukou a mnozí volali welcome, tedy vítejte. Konvoj doprovázeli ostravští motorkáři.

Také u Olomouce čekaly podél silnice a na mostech stovky lidí s českými a americkými vlajkami. Naopak projevy nespokojenců muselo řešit Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Odstraňovalo hanlivé nápisy namířené proti Američanům, které se objevily na Novojičínsku na značkách a mostu. Další tisíce lidí včetně rodin s dětmi vítaly konvoj při příjezdu do Vyškova. Byli mezi nimi také američtí občané žijící v Česku. Odpůrců byly desítky.

V Harrachově vydržely čekat na hodiny opožděný konvoj desítky lidí. Do Česka tudy přijelo 180 amerických vojáků v téměř 40 vozidlech. Mnozí lidé, kteří chtěli Američany přivítat, čekání přes den vzdali. Nakonec jich zbyla podle odhadu zpravodajky ČTK asi polovina. Policie musela u hraničního přechodu řešit drobný incident. Muži s americkými vlajkami nechtěli pustit automobil s komunisty, aby mohlo zaparkovat, vůz do nich pak začal najíždět. U libereckých kasáren, kam první část konvoje přes Harrachov přijela kolem 18:15, už americké vojáky vítaly tisíce lidí.

Dragounská jízda

Příslušníci americké armády se Českou republikou vracejí ze cvičení NATO Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání), které se konalo v pobaltských zemích a Polsku. Cílem konvoje je americká armádní základna u bavorského Vilsecku, který leží asi 65 kilometrů od českých hranic.

Jejich cesta přes šest zemí, nazvaná Dragoon Ride (Dragounská jízda), má demonstrovat podporu americké armády evropským spojencům v NATO, kteří se cítí ohroženi ruskou agresí vůči Ukrajině. Poslední americká vojenská technika by měla podle plánu opustit české území ve středu u Rozvadova.

Americká kolona na obzoru