Analýza: Češi-ekologové. Použité obaly třídíme velmi efektivně

zpracování elektroodpadu

zpracování elektroodpadu Zdroj: Marek Schwarzmann

V evropském srovnání platí firmy v Česku nízké poplatky za recyklaci a zpětně se daří využívat velké množství obalů. Závazku Evropské unie maximálně využívat použité obaly jako druhotné suroviny dosahují některé země systémem s jedním provozovatelem, jiné v konkurenčním prostředí.

Český systém, kde funguje jediný autorizovaný provozovatel třídicích kontejnerů, je efektivní i ve srovnání s evropskou špičkou. Tento závěr přednesli po půl roce zkoumání analytici Centra ekonomických a tržních analýz. „Podle zahraničních zkušeností zavedení konkurence nepřináší statisticky nižší náklady ani vyšší míru recyklace. Naproti tomu je provázeno nižší mírou transparentnosti,“ uvedl hlavní autor analýzy Jonáš Rais.

Bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart mluví v této souvislosti o českém zázraku. „Často se dozvídáme, jak se náš národ chová neekologicky. Tady je naopak vidět, že se do tohoto systému český člověk zapojil, aniž by z toho měl přímý prospěch,“ uvedl. „Daří se nakládat s odpady na úrovni 21. století,“ dodal.

96 kilogramů odpadů na osobu ročně

Na jednoho obyvatele v Česku připadá zhruba 96 kilogramů obalových odpadů ročně. Každý, kdo v Česku dováží nebo prodává obaly a balené výrobky, má ze zákona povinnost zajistit zpětný odběr a využití odpadů z obalů. Prostřednictvím svých barevných kontejnerů v obcích to zajišťuje společnost EKO-KOM. Do systému je zapojeno přes dvacet tisíc firem, které v roce 2014 uvedly na trh 922 tisíc tun obalů na jedno použití. Z toho se podařilo znovu využít 690 tisíc tun, tedy tři čtvrtiny.

Některé obce motivují k třídění tím, že občanům zapojeným do systému snižují poplatek za komunální odpad. Ekologové přitom volají po podpoře dalšího třídění směsného odpadu z černých popelnic na třídicích linkách.

Náklady výrobců na recyklaci svých obalů (v eurech na obyvatele)
Velká Británie 1,0
Česko 7,3
Nizozemsko 7,5
Belgie 8,8
Francie 10,0
Nemecko 11,9
Rakousko 20,5

Pramen CETA, Eurostat

Podívejte se: Nejmodernější linka na zpracování elektroodpadu v Evropě