Andrej Babiš může šéfa GIBS nahradit svým mužem

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Spor o ředitele inspekce bezpečnostních sborů možná potrvá měsíce. Podle GIBS je v kauze příliš mnoho nejasností.

Snaha postavit mimo službu šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína nemusí premiérovi v demisi Andreji Babišovi vyjít. Přesto může docílit toho, aby do čela GIBS alespoň na přechodnou dobu dosadil „svého“ člověka. Případem se má dnes zabývat i sněmovna, která ale v tomto scénáři nemůže Babišovi zabránit.

„Je tam mnoho sporných věcí a z právního hlediska nevyřešených otázek,“ řekl mluvčí inspekce Ivo Mitáček ke kázeňskému řízení, které Babiš s Murínem kvůli údajného přestupku zahájil. Co přesně šéf kabinetu Murínovi vytýká, však odmítl Mitáček sdělit. „Proces je neveřejný. Do jeho ukončení nebude pan Murín veřejně vystupovat,“ dodal.

Podle všeho má Babiš v ruce jen dopis nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana o prohřešcích GIBS, který byl původně adresován Murínovi. Zeman ho přitom k rezignaci nevyzval. O více než rok staré podněty olomouckého žalobce Ivo Ištvana kázeňské řízení opřít nelze, protože jsou už promlčené.

Ze zákona o příslušnících bezpečnostních sborů a z pravomocí premiéra vyplývá, že pokud by se Babišovi podařilo zprostit Murína výkonu služby, neznamenalo by to jeho odchod z funkce. Byl by doma s půlkou platu a musel by být v případě potřeby k dispozici. Řízením GIBS by pak byla pověřena osoba, kterou by určil premiér, jemuž inspekce přímo podléhá.

Na tomto postupu by nic nezměnilo, ani kdyby se Murín odvolal. Nejprve by se musel obrátit opět na předsedu vlády, v případě neúspěchu pak k Nejvyššímu správnímu soudu. Spor by se tak mohl táhnout dlouhé měsíce a možná i roky. Daňové poplatníky by přišel minimálně na šestimístnou sumu, protože plat ředitele GIBS je zhruba 150 tisíc korun měsíčně. V plné výši by ho pobíral úředník pověřený Babišem, polovinu by dostával Murín. Případ má však hlavně politický rozměr vzhledem k tomu, že Babiš a jeho rodina čelí v kauze Čapí hnízdo obvinění z podvodu. „Zdá se, že Andrej Babiš tlačí na pana Murína. Je stíhaný a GIBS řeší trestné činy policistů,“ řekl šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.