Anglo-American University povede bývalý člen bankovní rady ČNB

Lubomír Lízal

Lubomír Lízal Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Novým rektorem pražské Anglo-American University se stane Lubomír Lízal. V druhé polovině září na postu nahradí Petra Jana Pajase. 

Petr Jan Pajas funkci opouští po 19 měsících na postu rektora. Fyzik a chartista předtím působil například jako ředitel Institutu městské informatiky v Praze nebo zástupce ředitele Centra pro demokracii a svobodné podnikání v Praze.

Lubomír Lízal by chtěl na práci Pajase navázat. „Chci dále usilovat o zrovnoprávnění postavení nestátních vysokých škol v Česku, a zejména o zlepšení podmínek pro zahraniční studenty a profesory, kteří na naší škole tvoří většinu,“ říká Lízal. Ten šest let působil v Bankovní radě ČNB, dříve také zastával post ředitele Ekonomického institutu Akademie věd. Pracoval rovněž na univerzitách v USA a Nizozemí.

„Poskytování univerzitního vzdělání je činnost s vysokou přidanou hodnotou nejen pro samotné studenty, ale též pro českou ekonomiku jako takovou. Vzdělávání zahraničních studentů přesto není vnímáno jako důležité exportní odvětví, a toto povědomí bych rád změnil,“ vysvětluje Lízal.

Právě Anglo-American University má největší podíl zahraničních studentů z českých vysokých škol, podle dat MŠMT jich v instituci studuje asi 80 procent.