Ministr Plaga chce další 1,2 miliardy. Více mají dostat školníci nebo zaměstnanci jídelen

Ministr školství Robert Plaga (ANO) poskytl Blesk Zprávám rozhovor

Ministr školství Robert Plaga (ANO) poskytl Blesk Zprávám rozhovor Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Zhruba o 1,1 až 1,2 miliardy korun by chtěl ministr školství Robert Plaga (ANO) ještě navýšit stávající návrh rozpočtu školství na příští rok. Peníze navíc bude v nadcházejících jednáních o rozpočtu požadovat pro vysoké školy a pro nepedagogogické pracovníky ve školách. S ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o tom bude jednat zřejmě na začátku září.

Ministr chce, aby platy nepedagogů ve školství vzrostly o deset procent. Vláda zatím počítá s růstem jejich příjmů o šest procent. Desetinový růst by podle Plagy znamenal 800 milionů korun navíc, které bude jeho úřad požadovat po ministerstvu financí při jednání na přelomu srpna a září.

Například polovina školníků brala loni podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí méně než 18 tisíc čtyři sta dvanáct korun a stejný podíl vedoucích školních jídelen měl méně než 23 tisíc sedm set osmdesát jedna korun, přičemž průměrná mzda v Česku činila 29 tisíc pět set čtyři korun hrubého měsíčně.

Další peníze by chtěl ministr vyjednat také pro vysoké školy, u kterých současný návrh počítá s navýšením o 1,8 miliardy oproti letošnímu roku. Tento růst nyní ministerstvo financí předpokládá i pro rok 2020. „Byl bych rád, kdyby se tam ještě 300 či 400 milionů objevilo pro rok 2019,“ uvedl Plaga. Důležité podle něj je ale hlavně to, aby se s růstem počítalo i ve střednědobých výhledech na roky 2020 a 2021. Letos mají vysoké školy rozpočet 24,6 miliardy korun.

Zástupci vysokých škol (VŠ) již dříve uvedli, že by v dalších třech letech chtěli vidět každoroční růst rozpočtu VŠ o tři miliardy korun. Podle předsedy České konference rektorů a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy je současný návrh na růst rozpočtu o 1,8 miliardy nedostatečný. V červenci řekl, že VŠ jsou připraveny i ke kompromisu, ale požadují alespoň o 2,2 až 2,4 miliardy korun oproti letošku. Plaga tehdy prostřednictvím své mluvčí Jarmily Balážové sdělil, že by chtěl prosadit růst o 2,5 miliardy korun oproti letošku.

Rozpočet vysokých škol se od roku 2014 do loňska pohyboval kolem 22 miliard korun. Loni zástupci akademiků požadovali navýšení o 4,5 miliardy korun, zatímco ministerstvo financí ještě v srpnu navrhovalo meziroční růst o 700 milionů korun. Nakonec se akademici pod hrozbou nátlakových akcí se zástupci vlády dohodli na zvýšení rozpočtu na letošek o tři miliardy korun.

Celkově by se rozpočet školství v příštím roce mohl zvýšit o 25,6 miliardy korun a 194,7 miliardy korun. I s evropskými dotacemi by pak mohl činit 204,7 miliardy korun. Dosavadní výsledky jednání o rozpočtu považuje Plaga za "mimořádně úspěšné".

Návrh zohledňuje především slibovaný růst platů učitelů, a to navýšením o 13,5 miliardy korun oproti letošku. Plaga počítá s přidáním o deset procent v tarifech a pěti procenty navíc na odměny. Loni učitelé dostávali v průměru 31.632 korun. Kabinet se ve svém programu zavázal zvednout průměrný plat kantorů do roku 2021 na 46.000 korun. Ministr dnes novinářům řekl, že tarifní část takového platu by měla činit zhruba 36.000 korun a 9000 korun by tvořily odměny a různé příplatky.

Současná verze návrhu počítá také s částkou čtyř miliard korun na podporu vzdělávání handicapovaných i nadaných dětí v běžných školách. Oproti loňsku je to podle Plagy nárůst o zhruba dvě miliardy. Speciální školství by navíc mělo dostat 800 milionů korun a 100 milionů korun by mělo jít na pomůcky do těchto škol.

Dalších 1,8 miliardy korun má být vyčleněno na překrývání směn učitelek ve školkách a rozšíření provozu těchto zařízení, řekl Plaga. Necelá miliarda korun podle něj bude v rozvojovém programu na vyrovnání rozdílů ve financování škol v různých regionech a 700 milionů korun bude v rozvojovém programu na náběh změny financování škol od září 2019.

Návrh rozpočtu počítá také s akčním plánem pro lékařské fakulty. "Ten akční plán má řešit období 11 let a asi půl miliardy korun ročně má jít na navýšení počtu studentů, ale hlavně potom absolventů lékařských fakult v České republice," vysvětlil ministr.

Rozpočet sportu by mohl meziročně vzrůst o 2,1 miliardy na 8,4 miliardy korun.