ANO zatím z vlády neodejde, chce změnit koaliční smlouvu

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Předsednictvo hnutí ANO zatím nevypoví koaliční smlouvu. Strana chce počkat na úterní návrat premiéra Bohuslava Sobotky ze zahraniční cesty do Číny a poté se sociálními demokraty a lidovci jednat o nové podobě koaliční smlouvy. Vedení ANO se sešlo poté, co ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepsal reorganizaci policie. Podle předsedy ANO, vicepremiéra Andreje Babiše jde o hrubé porušení koaliční smlouvy.

„Pan ministr rozprášil jediný nezávislý protikorupční útvar plukovníka (Roberta) Šlachty,“ řekl Babiš. Podle něj má ČSSD zájem na likvidaci útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a zastavit tak vyšetřování některých kauz, jako je například privatizace OKD.

Koaliční smlouva byla podle Babiše několikrát porušena a neexistuje mechanismus, jak vymáhat závazky. „Je nutné, aby si koalice sedla a definovala restart,“ řekl šéf ANO.

Ačkoliv Babiš nařkl Chovance z arogance a z poškození vztahů v koalici, ANO nebude požadovat jeho rezignaci, jak z hnutí dříve znělo. „Planá gesta nechceme a občané země si udělají sami obraz o tom, jak byl zlikvidován boj proti korupci,“ řekl předseda ANO. O odstoupení neuvažuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), jak před časem naznačoval. „Nevidím, abych volil osobní způsob,“ uvedl.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán při příchodu na jednání upozornil stejně jako ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), že koaliční smlouva podle ANO porušena byla. „V článku čtyři, bod 12 je napsáno, že případné rozpory budou nejdříve řešeny dohodovacím jednáním smluvních stran. Realizace sporné věci bude přerušena do konce dohodovacího jednání. Na to nemusím dělat analýzu, stačí umět číst,“ uvedl Pelikán. Koalice zahájila dohodovací řízení dnes ráno.