Australský hacker má český pas, úřady ho viní z útoku na Microsoft i armádu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Andrew_Writer via Flickr

Údajný australský hacker Dylan Wheeler, obviněný úřady mimo jiné kvůli útokům na počítačové sítě firmy Microsoft či americké armády, má český pas, se kterým cestuje po Evropě. Pracoval prý pro několik evropských vládních agentur, nikdy ale pro české úřady. Wheeler to v Británii, kam na český pas odcestoval, řekl Radiožurnálu. Podle časopisu Týden žije Wheeler momentálně v Ostravě. Jeho matka pocházela z Československa.

Pobyt v Česku prý Wheelerovi výrazně pomohl k cestování po regionu. „Hlavně jsem dělal na obraně proti kybernetickým útokům. Prodávali jsme zájemcům taky informace a přístupy k mezerám v zabezpečení některých systémů. Takové věci se pochopitelně dají použít třeba ke sledování osob,“ řekl Wheeler.

Jedním z největších kupců jsou prý americké vládní agentury, pro které ale nikdy nepracoval. Wheeler tvrdí, že jeho firma opakovaně pracovala pro bezpečnostní služby Francie a Ruska a obě země mu prý nabídly azyl.

Tehdy sedmnáctiletý Wheeler z Perthu začal mít problémy se zákonem už před třemi lety, když jej australská a americká policie začaly vyšetřovat kvůli tomu, že byl údajně součástí celosvětové skupiny podnikající útoky na počítače softwarového giganta a amerických ozbrojených sil. Obviněn byl rovněž kvůli tomu, že se u něj nalezly materiály obsahující dětskou pornografii.

Útěk do Evropy

Wheeler se bránil tvrzením, že pouze poskytoval servery, na nichž byla ilegální data uložena. Západoaustralský soud mu loni v dubnu nařídil, aby kvůli případu odevzdal pas a neopouštěl zemi, načež Wheeler uprchl do Evropy.

„Vím, že po mně nepátrá Interpol. Jsem v databázi hledaných osob Europolu, ale nejde o zatýkací rozkaz. Dodržuju při cestování určitá pravidla. Teď jsem při cestě do Británie radši neletěl přes Londýn, ale přes Edinburgh,“ řekl Radiožurnálu. Určité riziko, že by mohl být v Británii zadržen, ale připouští. „Mám tady ale důležitý byznys a ten má teď přednost před mou bezpečností,“ podotkl. V českém pase má prý trochu odlišné jméno, než pod jakým figuruje v policejní databázi.

Podle australské televize ABC Wheelerovi hrozí až desetiletý trest vězení. FBI už zadržela čtyři jiné členy skupiny pocházející z USA a Kanady, kteří se k útokům přiznali. Podle americké policie ve spolupráci s Australanem ukradli duševní vlastnictví v hodnotě 100 milionů dolarů (2,5 miliardy korun).

Žádné obvinění ze Spojených států

Wheeler to považuje za absurdní a nechápe, jak se zrovna k této částce dospělo. Míní, že se mu australské úřady mstí. USA, na jejichž území se poškozené instituce nacházejí, proti Wheelerovi obvinění nevznesly. Do Austrálie by se prý vrátil, pouze pokud by mu tamní úřady zaručily spravedlivý proces.

„Na jaře chci spustit nový byznys, který nemá nic společného s internetovou bezpečností. Chci zažít nějaké nové dobrodružství. Prohlížím si teď nějaké byty v Tokiu, kam se možná do konce roku přestěhuju. Nechci si stanovovat dalekosáhlé plány. Teď investuju hodně peněz do nového projektu. Chci prostě jen žít příjemný život,“ dodal.