Babiš žádá stav nouze do 11. května, opozice je pro konec dubna

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Úřad vlády ČR

Adam Vojtěch, Jan Hamáček, Andrej Babiš a Karel Havlíček v rouškách na tiskovce po jednání vlády
Premiér Andrej Babiš
3
Fotogalerie

Poslanci se dnes sešli,aby projednali žádost vlády o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii nového koronaviru. Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal o prodloužení o měsíc, tedy do pondělí 11. května. Opozice je ale připravena hlasovat pro nouzový stav zatím jen do konce dubna, a to včetně komunistů, kteří menšinový kabinet tolerují. Opoziční strany chtějí po vládě vysvětlení, k čemu chce tuto mimořádnou situaci využít, i promyšlený plán dalších kroků. V Česku je podle aktuálních údajů 4828 lidí nakažených koronavirem, 127 pacientů s covid-19 se už vyléčilo a 80 dosud zemřelo.

Na konci dubna má být v zemi podle odhadů odborníků zhruba 15 tisíc případů nákazy, pokud budou lidé dodržovat vládní nařízení omezující každodenní život i podnikatelské aktivity.

Babiš poslancům řekl, že nouzový stav je v zájmu každého obyvatele. Pandemie nového typu koronaviru nebude podle něj znamenat návrat k silnému a všemocnému státu. „Nechci, aby byly svobody omezovány o vteřinu déle, než je nezbytně nutné,“ uvedl premiér. Dodal, že nemůže poslancům slíbit to, že před nimi stojí s žádostí o prodloužení nouzového stavu naposledy.

Sněmovna totiž podle dosavadních vyjádření politiků umožní trvání nouzového stavu jen do čtvrtka 30. dubna. K delšímu trvání nouzového stavu postrádá opozice jasný plán vlády, jak dál postupovat a jaká opatření přijímat. Vyčetla jí také, že dosud postupovala zmatečně a často improvizuje. „Vláda musí ukončit období veřejně sdělovaných a poté popíraných nápadů,“ prohlásil například šéf nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala.

 

Babiš zdůraznil, že při prudkém růstu nakažených by už nebylo možné dostat epidemii pod kontrolu a hrozí nebezpečí pro velkou část obyvatel, hlavně pro rizikové skupiny. Cílem je podle něho řídit epidemii tak, aby nebylo přetíženo zdravotnictví, a to cestou rychlé izolace nakažených lidí.

Kabinet požádal o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů, jinak by skončil na nadcházející velikonoční sobotu. Stát nyní díky němu může zejména nakupovat zdravotnické ochranné pomůcky a další materiál rychle, bez výběrových řízení.

Do zrychleného schvalování ve Sněmovně ministři předložili dalších 15 návrhů zákonů. Jde například o pomoc osobám samostatně výdělečně činným, o změny v insolvencích a exekucích a o úpravu přijímacích zkoušek na vysoké školy. Poslanci by také mohli uzákonit pravomoc policistů a strážníků pokutovat na místě přestupky proti vládním krizovým opatřením, možnost přerušení splácení úvěrů a hypoték a ochranu nájemníků před výpovědí z bytů nebo prostor pro podnikání. Některé předlohy ale zřejmě doznají změn.

Za pondělí přibylo v Česku 235 nově potvrzených případů. Bylo to méně, než je průměr za celý minulý týden, který činí 253 nových případů za den. Laboratoře v pondělí udělaly 6233 testů na přítomnost nového koronaviru, celkem od vypuknutí epidemie provedly přes 91 tisíc testů. V pondělí přibylo pět úmrtí, ve všech případech šlo o lidi starší 60 let. Nejpočetnější je výskyt případů covid-19 nadále v Praze, a to v absolutních číslech i v přepočtu na obyvatele.

V nemocnicích bylo v pondělí 408 pacientů nakažených koronavirem, těžký průběh nemoci má a intenzivní péči vyžadovalo 86 z nich. Přibližně 30 procent hospitalizovaných se už uzdravilo, nebo bylo propuštěno do domácí karantény.

Tvrdá restriktivní opatření proti šíření koronaviru doléhají na řadu podniků i živnostníků. Podnikání muselo podle studie poradenské firmy Bisnode zavřít 204 tisíc fyzických osob - podnikatelů. Zprostředkovaně se toto nařízení dotklo dalších desetitisíců osob, o jejichž zboží a služby se zcela nebo podstatně snížil zájem. Nejvíce se to týká podnikatelů ve stravování, kadeřnických a kosmetických služeb či maloobchodu.

Vláda i v době nouzového stavu postupně uvolňuje některé restrikce - například dnes mohly otevřít sběrny a výkupny surovin či některá venkovní sportoviště. Ve čtvrtek mohou jít lidé nakoupit také do stavebnin, hobbymarketů a železářství, otevřou se i obchody a opravny jízdních kol. Provozovny však musí dodržovat přísnější požadavky na hygienu. Další uvolnění se očekává po Velikonocích.

Kulturní život se v době pandemie odehrává výlučně v on-line světě, instituce i jednotliví umělci musejí počítat s tím, že zákaz hromadných veřejných akcí stát zruší jako jedno z posledních opatření. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) bude žádat vládu o 1,16 miliardy korun, které mají přispět ke zmírnění dopadů koronavirové krize na kulturu. Jen zástupci českého knižního trhu odhadli letošní pokles obratu nejméně o zhruba tři miliardy korun, po vládě žádají třetinu.