Babiš zadá zakázku za čtvrt miliardy bez soutěže, bojí se úniku dat

Andrej Babiš ve Sněmovně

Andrej Babiš ve Sněmovně Zdroj: ctk

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zadá zakázku za čtvrt miliardy korun na systém evidence tržeb bez soutěže vybranému dodavateli. Důvodem je podle ministerstva ochrana tajných dat, která by mohla být při běžném tendru ohrožena.

Elektronická evidence tržeb, která má začít fungovat v roce 2016 a zlepšit výběr daní, je podle deníku Hospodářské noviny největším technologickým projektem současné vlády. Přesto Generální finanční ředitelství podřízené Babišovi požádalo Národní bezpečnostní úřad o výjimku ze zákona o veřejných zakázkách, aby bylo možné zakázku zadat přímo. Úřad výjimku udělil.

Podle mluvčího ministerstva Radka Ležatky je nutné systém evidence vytvořit a provozovat „v režimu utajovaných informací“, a to kvůli ochraně citlivých informací daňových subjektů. Ministerstvo ale podle HN nezdůvodnilo, proč proto do požadavků na uchazeče o zakázku třeba nepřidalo povinnost, mít bezpečnostní prověrku. Podle seznamu firem s osvědčením od bezpečnostního úřadu mají prověrku alespoň na stupeň „důvěrné“ všichni velcí IT hráči na trhu, píše deník.