Babiš znovu otočil: odvolaný Kremlík náměstkem nebude, resorty se neslučují

Andrej Babiš a Karel Havlíček

Andrej Babiš a Karel Havlíček Zdroj: ČTK

Andrej Babiš a Karel Havlíček
Andrej Babiš a Karel Havlíček
Karel Havlíček
Karel Havlíček
5
Fotogalerie

Odvolaný ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) nebude na ministerstvu náměstkem. Po uvedení Kremlíkova nástupce Karla Havlíčka (za ANO) do funkce uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Hnutí ANO, kterému Babiš předsedá, podle něj nerozdává trafiky. Pozice politických náměstků je dědictvím po „tradičních politických stranách“ a pod Havlíčkem nebude žádná zřízena, uvedl ministerský předseda. Další Kremlíkovo působení na ministerstvu záleží na Havlíčkovi.

Babiš také odmítl tvrzení, že se má ministerstvo dopravy sloučit s ministerstvem průmyslu a obchodu. „Žádná ministerstva se neslučují, není to v plánu a není to ani možné, je to kompetenční záležitost, záležitost toho, že nemáme většinový systém,“ prohlásil Babiš. Když v pondělí oznámil, že Havlíček povede vedle průmyslu i dopravu, mluvil Babiš o tom, že Havlíčkův nástup může být základem perspektivní fúze resortů. V pozdějších vyjádřeních hovořil i o pozitivech sloučení dalších ministerstev.

O nástupu Kremlíka do funkce náměstka informoval ve čtvrtek deník Mladá fronta DNES. „Ano, dohodli jsme se, že tam zůstane v pozici náměstka. Bude panu Havlíčkovi pomáhat v některých věcech, například majetkových,“ citoval list Babiše. Dnes ale premiér popřel, že deníku informaci potvrdil. „To vyjádření nebyla moje citace. Já dostal dotaz na tvrzení, že pan Kremlík má být politický náměstek. Já reagoval, že jsem to taky slyšel, že to někteří navrhují, ale že jsem neměl možnost mluvit s panem Havlíčkem,“ uvedl.

Babiš v pondělí navrhl odvolání Kremlíka, protože podle něj manažersky nezvládl kritizovanou zakázku na informační systém pro elektronické dálniční známky. Kremlíkovo jmenování náměstkem by podle Babiše bylo proti principům hnutí ANO. „Nebudeme zřizovat žádné politické náměstky, ta funkce je dědictvím tradičních stran,“ uvedl. Pokud bude Havlíček s Kremlíkem nějak spolupracovat, je to jeho volba, ale ANO trafiky nedává, dodal. Další fungování Kremlíka na ministerstvu bude podle Havlíčka souviset s tím, jak celý resort nově zorganizuje.

Předseda vlády dnes zopakoval, že Havlíček povede dopravu i ministerstvo průmyslu po dobu, po kterou bude Babiš premiérem. Ohradil se proti kritice opozice, že je jeho hnutí personálně vyprahlé, když nedokáže najít do čela resortu nového člověka. „ANO je otevřené hnutí, proto ve vládě jsou jeden dva členové ANO (ministr životního prostředí Richard) Brabec a Babiš. Ministři nerostou na stromech. Já hlavně vyžaduji, aby měli výkon, chápu, že opozice má některé své ministry na celý život,“ uvedl. U koaliční ČSSD je podle něj předpokladem pro funkci ministra být ve vedení strany. „U nás je to jinak, já nepotřebuji krmit krajské organizace nějakými trafikami,“ uzavřel.

Havlíček dnes uvedl, že chystá novou strukturu resortu, tedy vypsat výběrová řízení na všechny pozice náměstků sekcí. Babiš v pondělí uvedl, že by měl zvážit rezignaci první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček a ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica.

Havlíček řekl, že s Hořelicou chce probrat zakázku, kvůli které skončil Kremlík, ale také například rozpočet. „Nechci teď říkat, jakým způsobem budeme pokračovat dál, chci se přesvědčit, co se tam zatím dělá, dejte mi prosím pár dnů,“ uvedl. Babiš dodal, že kdyby byla SFDI soukromá firma, Hořelica už by v ní dávno nebyl.