Babišova priorita jde k ledu. Ministři EU se neshodli na reverse charge u DPH

Ministři financí zemí Evropské unie se dnes opět neshodli na návrhu systému přenesení daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH), jehož prosazení na evropské úrovni patří mezi priority českého ministerstva financí.

Šéfové resortů financí se dohodli, že o této záležitosti budou jednat na dalších schůzkách za nadcházejícího půlročního estonského předsednictví. Dnešní schůzky ECOFIN se poprvé zúčastnil nový český ministr financí Ivan Pilný, sdělilo tiskové oddělení českého ministerstva financí.

Návrh na zavedení mechanismu takzvané reverse charge spoluiniciovala Praha. Základem systému přenesené daňové povinnosti je přesun platby DPH z dodavatele na odběratele, což má bránit takzvaným karuselovým podvodům.

Evropská komise v prosinci po několikaleté snaze bývalého českého ministra Andreje Babiše návrh předložila, ovšem v podobě, která byla pro tehdejšího ministra nepřijatelná. Maltské předsednictví pak přišlo s upraveným textem. Návrh má zavést plošný mechanismus přenesení daňové povinnosti u DPH na dodávku zboží a služeb překračující hodnotu 10 tisíc eur (262 tisíc korun).

Česko považuje rychlé přijetí návrhu za nedílnou součást boje s daňovými podvody a úniky. „Pro ČR je návrh na reverse charge velmi důležitý, počet zemí, který nás podporuje, se opět zvýšil,“ řekl ministr Pilný. „Ta záležitost není uzavřená, bezpochyby budeme v našem úsilí nadále pokračovat,“ dodal.

Proti návrhu se ale dál staví některé země EU. U daňových otázek musí být rozhodnutí členských států unie jednomyslné.

Ministři se rovněž neshodli na aplikování snížené sazby DPH na elektronické knihy, které jsou v současné době považovány za elektronicky poskytované služby, a je na ně uplatňována základní sazba DPH. Také k tomuto bodu se ministři financí vrátí na některém z příštích zasedání. „Problémy v oblasti elektronických knih jsou skutečné, nejde jen o sazbu DPH, ale také například o definici samotného pojmu e-kniha,“ uvedl ministr Pilný.