Babišova vláda zváží mimořádná pracovní víza pro cizince

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Vláda projedná možnost zavedení mimořádného ročního pracovního víza pro cizince. Firmy by díky němu mohly snadněji získat zaměstnance ze zahraničí. Novinářům to dnes po návštěvě generálního ředitelství úřadu práce řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Návrh na zavedení víz podle něj kabinetu v brzké době předloží ministerstvo vnitra.

"Bavíme se o principu mimořádného pracovního víza. Jedná se o dočasný pobyt cizince s následným návratem do země původu. Tento typ víza není usazovacím pobytem, ale reaguje na aktuální potřebu a situaci na trhu práce. Když nebudou mít (zahraniční pracovníci) smlouvu, vrátí se domů," řekl Babiš. Podle něj by se tak zjednodušila administrativa a získávání sil ze zahraničí. Kdy by případně mohla ČR začít mimořádná roční pracovní víza vydávat, premiér v demisi neupřesnil.

Česko má rekordně nízkou nezaměstnanost. Je nejnižší od srpna 1997 a také nejmenší v celé EU. V dubnu dosahovala 3,2 procenta. Uchazečů o práci bylo víc než hlášených volných míst. Úřady práce evidovaly 242 798 zájemců o místo a 267 107 volných pozic. Zaměstnavatelé požadují síly ze zahraničí. Stěžují si na to, že musí kvůli nedostatku zaměstnanců omezovat výrobu a odmítat zakázky.

Ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO) před nedávnem řekla, že v Česku pracuje nyní asi 374 tisíc cizinců. Z nich kolem 280 tisíc pochází z EU a 94 tisíc ze států mimo společenství. Z Ukrajiny přijelo za prací na 70 tisíc lidí.

Podmínky v práci, smlouvy či nelegální zaměstnávání cizinců i domácích pracovníků nyní kontroluje inspekce práce. Podle Babiše by se mohly do kontrol víc zapojit i úřady práce.

Babiš před nedávnem úřady práce kritizoval. Koncem dubna na sjezdu odborů řekl, že je potřeba činnost pracovních úřadů vylepšit, aby firmám posílaly chybějící zaměstnance. "Poslouchám všude, že úřady práce jsou v roli statistů. Když firmy mají představu, koho hledají na jakou pozici, tak by měly být úřady aktivní. Vědí, kdo je nezaměstnaný," řekl tehdy Babiš. Uvedl, že vlastně neví, co úřady práce vůbec dělají.

Odboráři se proti Babišovu vyjádření okamžitě ohradili. Podle předáků znevážil svými slovy práci těch, kteří pracují s nezaměstnanými a snaží se řešit jejich situaci. Předáci poukázali na to, že úředníci se nevěnují jen řešení nezaměstnanosti, ale také vyplácení dávek. Dodali, že minulá vláda, v níž byl Babiš téměř po celou dobu ministrem financí a resort spravovalo jeho hnutí ANO, škrtla v letošním rozpočtu peníze na aktivní politiku zaměstnanosti.

Centrálu úřadu práce navštívil i Babišův předchůdce ve funkci Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předchozí premiér se koncem roku 2016 zajímal o zlepšení zaměstnávání lidí, kteří byli dlouhodobě bez práce.