Babiš se stal novým českým premiérem. Ignorujte novináře, doporučil mu Zeman

Andrej Babiš premiérem

Andrej Babiš premiérem Zdroj: Jakub Poláček / Paparazzi

Andrej Babiš premiérem
Andrej Babiš premiérem
Andrej Babiš premiérem
Andrej Babiš premiérem
Andrej Babiš premiérem
13
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu odpoledne lídra vítězného hnutí ANO Andreje Babiše premiérem. Babiš již představil svou jednobarevnou menšinovou vládu, která příští týden nahradí dosavadní Sobotkův kabinet v demisi. O důvěru Sněmovny bude muset Babiš požádat ještě před prvním kolem prezidentských voleb.

Andrej Babiš podepsal slib a potřásl si ruku s prezidentem Milošem Zeman. "Chtěl bych vás varovat, že velká část českých médií ještě dále zvýší svou nenávistnou kampaň, kterou vede proti všem, kteří jsou v této zemi úspěšní," řekl na začátku svého projevu Zeman, který Babišovi doporučil, aby média ignoroval. V pořadí dvanáctý český premiér Babiš prezidentovi poděkoval za důvěru a podporu menšinové vládě. 

Babiš si tímto dnem připisuje několik prvenství. Ve svých třiašedesáti letech se stal nejstarším premiérem v historii samostatné České republiky a je také prvním trestně stíhaným předsedou vlády. Poslanci budou muset ještě o jeho vydání policii v souvislosti s dotačním podvodem kolem Čapího hnízda rozhodnout, mandátový a imunitní výbor však k doporučení pro plénum dojde zřejmě až po Novém roce.

Nový menšinový kabinet by měl převzít vládu ve středu 13. prosince, kdy ji jmenuje prezident Zeman. Vláda se po svém jmenování sejde ještě týž den a Babiš se bude snažit většinu ministrů uvést do úřadu. Babiš poté bude mít přesně třicet dnů na to, aby požádal o důvěru Sněmovny.

Babiš si nicméně zatím nevyjednal dostatečnou podporu poslanců, pouze komunisté zvažují za určitých podmínek toleranci menšinového kabinetu. Babiš se chystá se stranami jednat v posledním předvánočním týdnu, až se vrátí ze summitu Evropské rady. Pokračovat v jednáních se stranami chce pak ještě na začátku ledna.

Nejzazší termín pro žádost o důvěru vládě, tedy 12. ledna, pak připadá na období těsně před prvním kolem prezidentských voleb. Babiš již potvrdil, že o důvěru požádá až v lednu. "Myslel jsem, že bychom požádali o důvěru před Vánoci, ale rozmyslel jsem si to. Nebudeme lidi otravovat před Vánoci nějakým dohadováním," uvedl ve středu premiér. V den hlasování o důvěře dorazí do Sněmovny i Zeman, který před poslanci vyjádří podporu Babišově vládě. Obdobně to udělal i před čtyřmi lety se Sobotkovou vládou.

Protože se případný nový prezident ujme úřadu nejdříve v březnu, bude mít současná hlava státu Miloš Zeman dost času na případné vyjednávání o druhém pokusu o sestavení vlády. KDU-ČSL a ČSSD tento týden již naznačily, že při druhém pokusu jsou ochotné vyjednávat s hnutím ANO o koalici.

Co bude následovat?

6. prosince – jmenování Andreje Babiše premiérem

7 – 12. prosince – Zeman se setká s novými kandidáty na ministry

13. prosince – jmenování menšinové vlády Andreje Babiše

od 18. prosince – Babiš bude hledat podporu poslanců pro kabinet

od 2. ledna – druhé kolo jednání s ostatními stranami

do 12. ledna – hlasování o důvěře vládě

12. – 13. ledna – první kolo prezidentských voleb

Leden 2018 – hlasování o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo

Zeman přistoupil ke jmenování Babiše premiérem rychleji než před čtyřmi lety ke jmenování Sobotky. Tehdejší předseda ČSSD čekal na jmenování 83 dnů od voleb, Babiš se stal premiérem 46 dnů po skončení hlasování. Zeman také po Babišovi na rozdíl od Sobotky předem nepožaduje podpisy 101 poslanců, kteří ve Sněmovně podpoří vládu.

„Ta vláda je jiná. Bude ji tvořit jen jedna strana, na což jsme řadu let nebyli zvyklí. Bude tam chybět ten kontrolní mechanismus, který funguje v koalici,“ řekl bývalý premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého bude pro vládu těžké profilovat zahraniční politiku, pokud se chce opírat o toleranci KSČM a SPD. Obě tyto strany jsou totiž skeptické k členství České republiky v NATO a Evropské unii.

"Naše vláda bude mít výhodu, že budeme tým. Nebudeme se hádat na veřejnosti, ale jenom za zavřenými dveřmi," míní naopak Babiš. Myšlenku skryté koalice s SPD a KSČM odmítl. 

V menšinové vládě Andreje Babiše bude pět známých tváří z minulého kabinetu. Ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr dopravy Dan Ťok a ministr spravedlnosti Robert Pelikán zůstávají na svých pozicích. Ministr obrany Martin Stropnický bude nově vést rezort zahraničí a na jeho místo se přesune dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Se zbylými devíti novými kandidáty, mezi kterými jsou poslanci z hnutí ANO a nestraníci, se chce sejít před jmenováním vlády prezident.

Přehled členů menšinové vlády Andreje Babiše:

Předseda vlády: Andrej Babiš

Ministr dopravy: Dan Ťok

Ministryně financí: Alena Schillerová

Ministr kultury: Ilja Šmíd

Ministryně obrany: Karla Šlechtová

Ministryně práce a sociálních věcí: Jaroslava Němcová

Ministryně pro místní rozvoj: Klára Dostálová

Ministr průmyslu a obchodu: Tomáš Hüner

Ministr spravedlnosti: Robert Pelikán

Ministr školství: Robert Plaga

Ministr vnitra: Lubomír Metnar

Ministr zahraničí: Martin Stropnický

Ministr zdravotnictví: Adam Vojtěch

Ministr zemědělství: Jiří Milek

Ministr životního prostředí: Richard Brabec