Bankovní skupině ČSOB vzrostl čistý zisk téměř o třetinu

ČSOB

ČSOB Zdroj: Profimedia.cz

ČSOB
ČSOB
ČSOB
4
Fotogalerie

Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí letošního roku stoupl o 28 procent na 14,7 miliardy korun. K růstu zisku přispěla koupě zbývajícího 45procentního podílu v Českomoravské stavební spořitelně a přecenění dosavadního podílu. Objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o 11 procent na 233,6 miliardy korun. Sdělila to ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky.

"Čistý zisk skupiny ČSOB meziročně vzrostl díky růstu čistého úrokového výnosu, jednorázovému výnosu 2,1 miliardy korun plynoucímu z přecenění dosavadního podílu 55 procent v ČMSS v souvislosti s akvizicí zbývajícího podílu, jednorázovému výnosu z prodeje ČSOB Asset Management a jednorázovému výnosu z vypořádání staršího právního sporu a na základě dopadu konsolidace ČMSS," uvedla banka.

Objem úvěrů ČSOB vzrostl na konci září meziročně o pět procenta na 776 miliard korun, objem vkladů se snížil o šest procent na 978 miliard korun. Zvýšení úvěrového portfolia se opíralo zejména o růst hypotečních úvěrů, stavebního spoření, úvěrů pro malé a střední podniky, spotřebitelského financování a leasingu. Objem vkladů byl vykompenzován nárůstem objemu aktiv pod správou.

V meziročním srovnání stoupl počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví o 26 procent. Zvýšil se o 33 procent také počet mobilních bankovních transakcí.

Z velkých bank za tři čtvrtletí stoupl České spořitelně čistý zisk meziročně o 9,5 procenta na 13 miliard korun, Komerční bance vzrostl o 0,5 procenta na 11 miliard korun, Raiffeisenbank o 36 procent na 3,6 miliardy korun a Unicredit Bank v Česku a na Slovensku o šest procent na 7,25 miliardy korun. Monetě Money Bank se snížil o 8,7 procenta na 3,1 miliardy korun.

Do skupiny patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring a Patria. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.