Bělobrádek a Herman se setkají s dalajlamou

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman (oba KDU-ČSL) se v úterý setkají s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, který se v Praze účastní mezinárodní konference Forum 2000. Informaci serveru iHned.cz potvrdil Bělobrádek. O víkendu se s dalajlamou setkal v Bratislavě slovenský prezident Andrej Kiska, což vyvolalo protesty z čínské strany.

Herman přijme dalajlamu jako zástupce jedné z církví, což spadá do kompetencí ministerstva kultury. O schůzce byl informován i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a nic proti ní nenamítá.

Čína proti schůzkám cizích státních představitelů s dalajlamou pravidelně protestuje. Osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území.

Čínské ministerstvo zahraničí označilo schůzku Kisky s dalajlamou za narušení politiky jedné Číny, kterou se podle úřadu Slovensko zavázalo respektovat. Prezident podle ministerstva rozbil politický základ čínsko-slovenských vztahů. Peking proto pohrozil Bratislavě blíže neupřesněnými důsledky.