Bělobrádka čeká boj o miliardy pro vědu

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Vicepremiéra pro vědu a šéfa nejmenší koaliční strany KDU-ČSL Pavla Bělobrádka čeká první velký úkol v exekutivě. Rada pro výzkum, vývoj a inovace, jež je poradním orgánem vlády, chce v příštích třech letech postupně zvýšit rozpočet z letošních 26,6 miliardy až na 31,9 miliardy korun. Podle návrhu, který má deník E15 k dispozici, by to oproti původním plánům znamenalo nárůst o více než dvanáct miliard.

Zatímco dříve požadavky vědců prosazoval premiér, pod něhož rada reprezentující Akademii věd, Grantovou a Technologickou agenturu či výzkum v některých rezortech spadala, nyní to je Bělobrádkova odpovědnost. Právě pro něj si lidovci tuto funkci vymohli. „Ta čísla jsou reálná a pro konkurenceschopnost České republiky nezbytná. Rozpočet na vědu je podfinancovaný. Pokusím se to vysvětlit zbytku vlády,“ reagoval na dotazy redakce.

Licitace o podobu státních financí na příští rok už běží naplno. Cílem kabinetu je oživení ekonomiky pomocí investic do dopravní infrastruktury či zateplování domů a zlepšení financování sociálních služeb. Plošně si mají polepšit státní zaměstnanci, debatuje se o výraznějším zvýšení platů policistů a hasičů. Zda se dostane i na výzkum, není jasné.

Bělobrádka podporuje premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. I proto, že peníze mají z velké části směřovat do rezortu školství řízeného jeho stranou. Úřad Marcela Chládka musí zajistit chod šesti velkých center – jako jsou obří laser ELI v Dolních Břežanech u Prahy či brněnský CEITEC – a více než čtyř desítek menších regionálních pracovišť. I když EU dotovala jejich výstavbu, na provoz přispívat nebude.

Vedle toho by měl stát podle vládní rady nadále podporovat společné projekty vědců a firem. V opačném případě nepřinesou poznatky z laboratoří peníze a pro společnost budou v podstatě bezcenné.

Nová pracoviště spolknou šest miliard
Na státním rozpočtu závisí kolem 130 vědeckých institucí, v nichž pracuje 28 tisíc lidí. Jde například o 22 vysokých škol, přes padesát ústavů Akademie věd nebo šest fakultních nemocnic. K nim už brzy přibude šest velkých a 43 menších nových výzkumných center, která zaměstnají čtyři tisícovky vědců. Celkový rozpočet těchto pracovišť se bude pohybovat kolem šesti miliard korun ročně.

Méně sluchu než Bělobrádek se Sobotkou dopřává výzkumníkům šéf státní pokladny Andrej Babiš (ANO). Nejprve prohlásil, že nedostanou ani korunu navíc. Později určité zvýšení rozpočtu připustil, ovšem pod podmínkou, že uvidí konkrétní výsledky bádání a zejména, jak se je podařilo prakticky uplatnit. „Možná si uvědomil, že bude potřebovat další lidi na kandidátky svého hnutí a vědci jsou podobně jako lékaři pro veřejnost důvěryhodní. Takže se bude snažit si je naklonit,“ uvedl důvěryhodný zdroj blízký Strakově akademii.

David Klimeš: Kdo zaplatí excelentní vědu