Bém se chystá na K2, koalici může chybět

Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: E15

Po úspěšných výpravách na nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů bývalý pražský primátor Pavel Bém opět zatoužil po adrenalinovém zážitku. Už několik týdnů chystá expedici na obávanou osmitisícovku K2. Přípravy na výstup až dosud úzkostlivě tajil, jejich součástí byl trénink ve Vysokých Tatrách. „Jak jste se to dozvěděl? Na K2 vyrazíme na přelomu června a července,“ stručně reagoval na dotaz deníku E15.

Otázka je, zda Bémův hlas nebude koalici chybět při projednávání vládního daňového balíčku. Návrhem se má sněmovna zabývat příští měsíc. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura si s tím hlavu neláme. „Je nezařazeným poslancem. Nemyslím si, že by nám jeho nepřítomnost komplikovala život,“ řekl. To je však v rozporu s nedávným výrokem Stanjurova kolegy Borise Šťastného. Podle něj má minimálně deset členů klubu ODS k návrhu výhrady. Hrát se tak může o každý hlas.

Zatím není jasné, kolik peněz Bémův výstup na druhou největší horu planety spolkne a zda se na něm budou podílet sponzoři. Cena za povolení, dopravu, výstroj, jídlo nebo nosiče se u podobných výprav do Himálaje – v tomto případě do Karakoramu – vyšplhá minimálně na jeden až dva miliony korun. „Částka se pohybuje kolem několika milionů,“ potvrdil horolezec Roman Langr, který se o výstup na K2 neúspěšně pokusil před pěti lety.

I při poslední expedici na Mount Everest odmítal Pavel Bém výši nákladů komentovat, upřesnil je teprve po svém návratu do vlasti. „Moje náklady byly dvě stě tisíc korun. Žádní magistrátní sponzoři, žádné firmy, které mají od města zakázky,“ řekl tehdejší pražský primátor. Podle svých slov dokonce ušetřil vzhledem k tomu, že ho na výpravě doprovázelo šest spolulezců. Celkové náklady 1,78 milionu korun se tak rozdělily mezi ně.

Ani kolik členů bude mít expedice na 8611 metrů vysokou K2, která se rozkládá na pákistánskočínské hranici, však Bém neprozradil. Stejně jako to, kdo ji spolu s ním bude tvořit. V této souvislosti řekl jen to, že po zveřejnění odposlechů jeho se od něj údajně někteří jeho dlouholetí přátelé horolezci odvrátili.

Za dvouměsíční neplacené volno, který si Bém před výstupem na Mount Everest vzal, byl v té době kritizován jak opozicí v pražském zastupitelstvu a Poslanecké sněmovně, tak řadou členů ODS. V médiích byl v této souvislosti konfrontován s heslem z vlastních billboardů pro kandidaturu do městského zastupitelstva v roce 2006 – Dejte mi pět minut, dám vám čtyři roky.