Bém: Vedení Prahy je neschopné a zabývá se pitomostmi

Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: profimedia.cz

Bývalý pražský primátor a poslanec Pavel Bém (ODS) se na dnešním jednání pražských zastupitelů ostře obul do současné politiky města v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS). Vedení města se podle jeho slov věnuje pitomostem. „Město manažersky selhává, nebo má jiné priority, že to jediné, co ho zajímá, je líbivý jednodenní populismus,“ řekl Bém.

Vadí mu mimo jiné to, že vedení města málo investuje a nesnižuje zadlužení města. Obvinil radu, že se více než na rozvoj města soustředí na mediální kritiku minulého vedení. Současní radní kritiku odmítli.

Bém vystoupil v rozpravě k bodu, který zastupitele informoval o hospodaření města za letošní první pololetí. Kritizoval to, že město v prvním pololetí naplnilo předpokládané investiční výdaje jen zhruba z 19 procent. Vytýkal radě také zářijové změny v MHD nebo to, že Praha chce dluh splatný v příštím roce uhradit novou emisí dluhopisů ve výši 200 milionů eur.

„Už tak vysoký stupeň automobilizace ještě zvýší. Dnes jsme konfrontováni s tím, že se omezuje systém naprosto iracionálním a stupidním způsobem s argumentem, že se ušetří a co víc, paralelně se zavadí další dluh,“ reagoval Bém na vypsání emise.

„I já jsem přebíral v roce 2002 dopravní podnik s vnitřním dluhem, byly povodně, … Navzdory této realitě jsme byli schopni nastavit hospodaření s vyrovnaným rozpočtem a splácet své dluhy. Najednou tento trend otáčíme,“ řekl Bém.

Proti kritice se ohradil náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09), který v tu chvíli řídil schůzi. Podle něj právě minulé vedení města za exprimátora Béma rozhodlo o nevýhodném kontraktu na dodávku nových tramvají za více než 18 miliard korun či o nevýhodném pronájmu Škodova paláce pro potřeby pražského magistrátu.

„Dovolil bych si pane poslanče připomenout, že toto zasedání nesnímá televize ČT24, ale internetová televize, kterou sledují zaměstnanci magistrátu, a věřte mi, že ti jsou rádi, že tam už vás nemusí vidět,“ poznamenal Hudeček.

Vedení města se podle Béma „dny krátí“. Tvrdí, že se za dva uplynulé roky funkčního období dokázali komunální politici jen pomlouvat, kritizovat a vymezovat se vůči minulosti. „Nezlobte se, to je trochu málo,“ řekl a dodal: „Co do druhého poločasu si vám dovolím popřát více zodpovědnosti, více manažerských schopností. Neříká se mi to snadno, dva roky jsem mlčel a chci vám říci, že po dvou letech mlčet nebudu. A dovolím si vám popřát hodně štěstí, a především hodně zodpovědnosti,“ uzavřel Bém 23 minut trvající projev.