Benda: Úplný zákaz kouření? Venkovské hospody půjdou do šédé zóny

Marek Benda

Marek Benda Zdroj: E15

Do závěrečného hlasování půjde protikuřácký zákon opět s mnoha pozměňovacími návrhy. Kouření může být zakázáno nejen v restauracích, ale i v zoo. Nebo naopak, ve hře je znovu možnost vybudovat v restauraci kuřárnu. 

Poslanci cupovali ve druhém čtení vládní protikuřácký zákon méně, než když procházel sněmovnou na jaře poprvé. Diskuze se dál vede i o základním bodu – úplném zákazu kouření ve vnitřních prostorách restaurací a hospod.

Opoziční poslanci varují, že úplným zákazem kouření budou trpět zejména vesnické hospody nižší kategorie. „Venkovské hospůdky, kde se nepodává jídlo, tímto buď zavřete, nebo je donutíte vstoupit do šedé zóny,“ uvedl vůdčí kritik návrhu Marek Benda (ODS). Navrhuje proto umožnit zřízení kuřáren.

Poté, co tehdy poslanci kuřárny do návrhu včlenili, byl přitom na jaře vládní návrh ve sněmovně jako celek zamítnut. Vládní koalice se pak dohodla na tom, že zákaz kouření pošle do projednávání znovu a bez kuřáren.

Řadu změkčení navrhuje také poslanec Jan Klán (KSČM). Částečná regulace kouření v restauracích by byla podle něj v našem prostředí vhodnější, úplný zákaz by se stejně nedodržoval.

Ještě dál by naopak šel se zákazy poslanec Rom Kostřica, který chce zakázat kouřit lidem do oken nebo na chodbě bytového domu. Kouření by zakázal v prostoru celé zoologické zahrady. A také ve věznicích kromě venkovních kuřáckých koutků.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) připomněl, že se o návrhu na plénu sněmovny diskutuje už popáté. Podle něj je postupnými úpravami stále vyladěnější. „Už je to jeden z nejdokonalejších zákonů, který tady je,“ prohlásil ministr.

Podle ministerstva zdravotnictví by protikuřácký zákon mohl začít platit od konce května příštího roku.