Bez proudu zůstávají tisíce lidí, silnice a železnice jsou už lepší

Námraza zkomplikovala dodávaky proudu

Námraza zkomplikovala dodávaky proudu Zdroj: CTK

Po ledové kalamitě zůstávají i ve čtvrtek bez proudu stále tisíce domácností. Nejhorší situace je na jihu Moravy, v jižních, severních a západních Čechách. Na železnici se však již situace vrací do normálu, vyjely téměř všechny regionální a dálkové vlaky Českých drah. Sjízdné jsou také téměř všechny silnice, uzavřeno zůstává pouze několik lokálních komunikací.

Tramvajový provoz se ve velkých městech převážně obnovil již ve středu. Ve čtvrtek pak vyjely do ulic i všechny tramvaje v Olomouci.

Bez dodávek elektrického proudu jsou v Česku kvůli počasí stále tisícovky odběrných míst. Energetické společnosti původní poruchy odstranily, vlivem například nové námrazy nebo spadlým stromům ale přibyly nové. E.ON eviduje závady zejména na jihu Moravy a Čech, v současné době pracuje na jejich odstraňování.

Většinu z nich se podle mluvčího Vladimíra Váchy podaří odstranit během dne. Nejhorší situace je na Prachaticku, kde námraza přetrvává. V okolí Vimperka pravděpodobně zůstanou výpadky až do pátku.

Nové poruchy

Společnost ČEZ v současné době eviduje stovky domácností bez proudu. Podle mluvčího Ladislava Kříže se technikům podařilo odstranit všechny staré poruchy způsobené ledovkou, střední Čechy a Morava jsou tak bez poruch. Objevily se ale nové v severních a západních Čechách, a to zejména na Karlovarsku.

Vlaky nejezdí kvůli spadlým stromům pouze na třech úsecích, během dneška by se ale i tam měly opět vrátit. Náhradní autobusová doprava je zavedena konkrétně v úseku Toužim - Bečov nad Teplou v Karlovarském kraji, na jihu Čech mezi Prachaticemi a Volary a na jihu Moravy mezi obcemi Silůvky a Moravské Bránice.

Uzavřeno zůstává pouze několik silnic na Moravě. Na Prostějovsku jsou kvůli namrzlým stromům nesjízdné čtyři komunikace, hrozí na nich pád stromů a větví. Na jižní Moravě je kvůli padajícím stromům uzavřeno šest lokálních komunikací. Většina silnic je sjízdná bez omezení. Problémy s ledovkou končí. Dopravu ve Zlínském kraji dnes ráno komplikuje mlha. Zbytky rozbředlého sněhu se drží jen na některých cestách nižších tříd na horách Vsetínska.

Padající led a větve

Spadlé stromy na Vysočině stále blokují dopravu na několika úsecích silnic na Třebíčsku a Žďársku. Komunikace ve Středočeském kraji jsou sjízdné většinou se zvýšenou opatrností, silnice jsou mokré. Opatrní by měli být zatím i řidiči na jihu Čech, místy hrozí nebezpečí padajících větví a námrazy na komunikace, zejména na Šumavě.

Také řidiči v Plzeňském kraji by si měli dát pozor na padající led ze stromů i lámající se větve. Jde o oblasti ve vyšších polohách, jinak je klid. Podobná situace je v i Pardubickém kraji, kde v níže položených oblastech již sníh a náledí vlivem oblevy téměř zmizely.