Boj o rozpočet: Chovanec chce po Babišovi 1,8 miliardy na platy

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: ctk

Boj o peníze pro jednotlivé úřady na příští rok vypukl naostro. První nástřel návrhu státního rozpočtu šéfa státní pokladny Andreje Babiše (ANO) už kritizuje ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Zatímco Babiš mu chce zhruba tři miliardy korun škrtnout, Chovanec trvá na přiklepnutí prakticky totožné částky. Konkrétně 1,8 miliardy na osmiprocentní zvýšení platů policistů a hasičů a 900 milionů na investice.

„Jdeme do bitvy, vyšší mzdy jsme s panem premiérem slíbili odborům. Stát musí policistům jasně říct, že o ně stojí, a vrátit jim peníze, o které přišli. Za pana Kalouska už tady škrtání bylo dost,“ prohlásil v pořadu ČT Chovanec. Narazil na skutečnost, že Nečasova vláda snížila v roce 2010 platy ve státní správě o deset procent, přičemž policistům a hasičům byly od té doby zvýšeny pouze o dvě procenta.

„Mzdy skončí v ekonomice, jejich nárůst bude mít okamžitý efekt. Vedle toho potřebujeme zaplatit špičkové odborníky v projektech, jako je finanční policie,“ poznamenal ministr. Vyjednávat s Babišem už Chovanec zkusil. Koncem minulého týdne podepsali dohodu o spolupráci, která má přispět k efektivnějšímu boji s velkými daňovými uniky, kvůli nimž stát přichází až o sto miliard ročně. Koordinační skupina přezdívaná Kobra, o níž debatovali od března, bude mít „tři hlavy“, tedy policejního prezidenta a generální ředitele celníků a finanční správy.

Projekt by měl fungovat i v krajích

Chovanec upřesnil, že projekt odstartuje v září a má zaměstnávat desítky lidí. Ambicí je, aby postupně začal fungovat i na úrovni krajů. „Pokud nechceme stíhat jen bílé koně a chceme si posvítit i na organizátory daňových podvodů, musíme některé typy podvodů podchytit tak, aby byla trestná už jejich příprava,“ upřesnil Chovanec.

Babiš věří, že spolupráce s policií přispěje i k lepšímu postihu nelegálního hazardu. Spolu s Chovancem prosazuje vznik centrálního registru účtů, což je krok, který kvůli prolomení citlivých dat firem i občanů kritizují banky včetně ČNB, která by měla rozsáhlou databázi denně aktualizovat. Novinka si vyžádá změnu zákonů. Do té doby oba ministři využijí elektronický systém České bankovní asociace.