Brněnští ekologové a jejich vysoká spotřeba: s čím tedy jezdí?

Brněnští ekologové a jejich spotřeba

Brněnští ekologové a jejich spotřeba

Článek na téma spotřeby brněnských zastánců alternativních druhů dopravy vzbudil velký rozruch. Zapátrali jsme dále a zjistili pár nových informací. Nezajímavé nejsou.

Nedávno jsme zveřejnili docela jednoduchou tabulku, která ukazovala počet najetých kilometrů brněnských náměstků Hollana a Andera a která hlavně dávala do souvislosti tyto kilometry s náklady na pohonné hmoty. Vypočtená průměrná spotřeba opravdu zaujala, nicméně v době, kdy jsme toto zveřejňovali, panovaly určité nejasnosti kolem několika faktů. Dnes jsme o něco chytřejší, takže můžeme věc upřesnit.

Pro jistotu ještě jednou zopakujeme, že základní data, ze kterých jsme vyšli, zveřejnil samotný magistrát města Brna jako odpověď na žádost spolku Brno autem, jde tedy o čísla oficiální. V době zveřejnění prvního článku jsme nevěděli, jaká přesně auta byla používána, takže jsme museli počítat s průměrnou cenou nafty i benzinu. Dnes už vozový park známe, i když jen na půl.

Matěj Hollan a jeho „vyjádření“

Informace nemůžeme nabídnout kompletní z jednoduchého důvodu. Matěj Hollan se k věci postavil tak, že se nebude vyjadřovat. Nikoliv stylem, že by na naše opakované výzvy zareagoval a napsal, že se k „věci nehodlá vyjádřit, protože…“, ale prozatím se rozhodl, že nebude reagovat vůbec, což je trochu smutné.

Martin Ander se na rozdíl od pana Hollana rozhodl prostřednictvím své tiskové mluvčí alespoň trochu komunikovat (a za to děkujeme), přestože na jeho slíbené vyjádření také už čekáme týden. Nicméně v tomto případě alespoň víme, která konkrétní auta využíval.

Nejprve starý Superb V6, pak 1.8 TSI

Martin Ander jezdil prvních sedm měsíců roku 2015 se Škodou Superb 2.8 V6 roku výroby 2003, se kterou za toto období vykázal průměr necelých šestnáct litrů na sto.

Následně přesedl do předposlední generace Škody Superb osazené motorem 1.8 TSI, přičemž vyzkoušel dva exempláře. S tím prvním dojezdil zbytek roku 2015 s průměrem 11,55 l/100 km, další Superb 1.8 TSI sloužil v první polovině letošního roku, kdy vykázal celkovou spotřebu 12,32 l/100 km.

Nejsou to nereálná čísla, ale svědčí o výrazném provozu po městě nebo o ne zrovna ekologicky šetrném cestování po dálnici. Jen pro zajímavost, server sprintmonitor.de zaměřený právě na reálnou spotřebu aut, kterou zadávají reální řidiči, uvádí pro Superb 1.8 TSI z let 2008 až 2015 průměrnou spotřebu 8,1 l/100 km. Nejlepší řidič udává u svého Superbu 1.8 TSI průměr 6,64 l/100 km, ten nejhorší pak 11,05 l/100 km. Nejvíce řidičů udává jako průměr pro tento automobil 8,5 l/100 km.

Celý článek najdete na serveru AutoRevue.