Brusel Česku posvětil plán obnovy za 180 miliard. První peníze mohou přitéct v září

Premiér Andrej Babiš během zahájení předvolební kampaně ANO v Ústí nad Labem

Premiér Andrej Babiš během zahájení předvolební kampaně ANO v Ústí nad Labem Zdroj: ČTK / Hájek Ondřej

Ministři financí zemí EU odsouhlasili český plán obnovy. Česko může ještě v září dostat první část ze 180 miliard korun z mimořádného fondu obnovy.

Jestě letos může Česko v rámci předfinancování projektů inkasovat až 13 procent z celkové částky, zbytek by mělo získat v příštích letech.

„Česko a Irsko budou brzy moci převést své plány pro obnovu a odolnost (ekonomik) do praxe,“ prohlásil po ministerské videokonferenci slovinský ministr financí Andrej Šircelj, jehož země v současnosti EU předsedá.

Český plán se spolu s irským zařadily k 16 dosud schváleným investičním strategiím, na jejichž základě si země EU mezi sebe rozdělí velkou většinu peněz z fondu o celkovém objemu 750 miliard eur (přes 19 bilionů korun).Česko podle EU vyhovělo všem kritériím, aby získalo zálohy na projekty. Mezi více než desítku požadavků patří například povinnost věnovat minimálně 37 procent peněz na ekologicky šetrné projekty, pětinu pak na digitalizaci.

Pokud však chce Česko inkasovat celý svůj podíl z fondu, musí lépe ošetřit problematiku možných střetů zájmů vrcholných politiků, požaduje Evropská komise. Ten se podle letos zveřejněných závěrů auditu komise týká premiéra Andreje Babiše, který to ale dlouhodobě odmítá.