Brusel přestal prošetřovat Casy. Hrozila prý miliardová pokuta

CASA

CASA

Evropská komise dnes zastavila právní kroky vůči Česku kvůli výběru vojenských letadel CASA pro českou armádu. Brusel vytýkal Praze, že u zakázky za 132 milionů eur nevypsala výběrové řešení. Komise má sice pochybnosti dál, zastavuje ale řízení kvůli tomu, že Česko změnilo legislativu o zadávání zakázek. Podle ministra Vondry je ukončení akce Bruselu diplomatickým úspěchem, hrozilo podle něj totiž riziko platby náhrady v řádu miliard korun.

Komise uvedla, že se nadále domnívá, že obchod z roku 2009 se měl uskutečnit na základě celoevropského tendru. Jenže mezitím už došlo k realizaci smlouvy. Navíc Česká republika změnila svou legislativu týkající se zadávání veřejných zakázek, takže v budoucnu by se měla na podobné případy vztahovat nová evropská pravidla, která byla do českého práva zahrnuta.

Česko nákup bez výběrového řízení zdůvodňovalo tím, že vzhledem k tomu, že letouny měly být určeny pro vojenské mise, tedy pro ochranu státních zájmů, nebylo veřejné řízení nutné. Takovou možnost unijní legislativa připouští, ovšem mělo by jít spíše o výjimečné případy.

Vondra: Brusel ocenil změnu systému zadávání zakázek

Rozhodnutí komise podle ministra obrany Alexandra Vondry nelze v žádném případě interpretovat tak, že vše v minulosti bylo zcela v pořádku. Intenzivní diplomatická jednání ale podle něj ušetřila Česko od možné miliardové pokuty.

„Výhrady Komise ke způsobu pořízení letounů bez výběrového řízení stále přetrvávají. Zastavením řízení Evropská komise ocenila naše systémová opatření při zadávání veřejných zakázek,“ poznamenal Vondra.

Obchod od začátku provázela podezření

Pořízení čtyř letounů schválila vláda Mirka Topolánka. Kontrakt byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu.

Obchod byl od počátku terčem kritiky a ke spekulacím kolem vysoké ceny zakázky se postupně přidaly technické potíže s letouny. Letadla v nynějším stavu nelze nasadit do misí.

Ministr obrany Alexandr Vondra kvůli tomu před několika dny uvedl, že pokud výrobce neodstraní včas závady tak, aby letouny byly plně funkční, navrhne vládě odstoupení od smlouvy. Podle zástupců firmy Omnipol, která letadla dodala, by však šlo o krajní krok, na kterém by vydělali jen právníci.