Bývalého šéfa Škody Kulhánka láká Senát

Vratislav Kulhánek

Vratislav Kulhánek Zdroj: profimedia.cz

Bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek uvažuje o kandidatuře ve volbách do Senátu. „Jsem zatím v procesu rozmýšlení, ještě nevím jestli do toho půjdu,“ řekl v rozhovoru pro server lidovky.cz.

Kulhánka ke vstupu do politiky lákal kromě dalších politických subjektů také miliardář Andrej Babiš. Šéf holdingu Agrofert je hlavní tváří občanského sdružení Ano 2011 - Akce nespokojených občanů. Pokud se však Kulhánek ke kandidatuře opravdu odhodlá, půjde do boje jako nezávislý, píšou lidovky.cz.

„Senát sice nemá moc pravomocí, nicméně jako senátor bych měl přece jen větší prostor se ptát a jít v některých věcech takříkajíc až na dřeň,“ prohlásil Kulhánek, se bude případně o voličské hlasy ucházet v Mladé Boleslavi. „Posledních dvacet let byl můj život spojený s Mladou Boleslaví, proto bych kandidoval tam,“ zdůvodnil své rozhodnutí Kulhánek.

Do mladoboleslavské automobilky nastoupil v roce 1997 a až do roku 2004 zde působil jako předseda představenstva, další tři roky jako předseda dozorčí rady. Od roku 1997 do roku 2007 působil také jako prezident Sdružení automobilového průmyslu a jako viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. V současné době je předsedou správní rady společnosti AAA Auto, členem dozorčí rady Pojišťovny Kooperativa a působí také ve vědecké radě Vysoké školy ekonomické v Praze. Jeho společnost Industrial Advisors se zabývá poradenstvím a mimo jiné vypracovala pro vládu pravidla pro odměňování státních manažerů.