Čechům vadí krácení daní u velkých firem. K jednotlivcům jsou shovívavější

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Češi jsou kritičtí k daňovým únikům u velkých firem, a to zejména u těch mezinárodních. Zároveň je 83 procent lidí přesvědčeno, že u mezinárodních společností k takovým unikům dochází. Obcházení daní u jednotlivců omlouvají Češi mnohem častěji.

Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro analytické centrum Glopolis. O existenci velkých daňových úniků v nadnárodních firmách je přesvědčeno 58 procent lidí, čtvrtina dotázaných se přiklání k výskytu malých daňových úniků. České firmy krátí daně podle 86 procent Čechů, ale jen 48 procent dotázaných si myslí, že jde o úniky velké. Pouze deset procent lidí míní, že velké daňové úniky dělají také fyzické osoby s nižšími nebo středními příjmy.

K zásadním důvodům umožňujícím existenci daňových úniků v Česku řadí lidé nejčastěji propojení firem a politiků, špatná mezinárodní pravidla nebo špatné české zákony.

Vyhýbání se daním u velkých firem považuje za přijatelné 11 procent lidí, u malých firem 23 procent lidí, a u jednotlivců dokonce 48 procent lidí. Celkem 84 procent dotázaných souhlasilo s tezí, že k únikům dochází na úrovni velkých firem a na daních jsou biti hlavně obyčejní lidé, 70 procent z nich argumentovalo finanční tísní, 69 procent neefektivitou státu a 62 procent nedostatkem informací o využití daní.

Zasáhnout má stát

„Výzkum ukazuje, že lidé vnímají nový typ nerovností, založený nejen na příjmech, ale i na rozdílných možnostech obcházet pravidla, nebo si je dokonce určovat. Tento pocit pak legitimizuje i vlastní kompromisy v placení daní, což vede k dalším ztrátám z veřejných rozpočtů,“ uvedl sociolog Medianu Daniel Prokop. Zabránění daňovým únikům je podle většiny Čechů spíše úkolem státu.

Většina účastníků výzkumu připouští, že by placení daní zvýšily transparentnost a informovanost o tom, co se s daněmi děje. Ztotožňují se s tím zejména mladí lidé. „Nedostatečná informovanost se projevuje také v tom, že oproti expertním odhadům dotázaní asi čtyřnásobně nadhodnocují podíl vybraných daní, který se promrhá kvůli korupci a zmanipulovaným zakázkám,“ dodal Prokop.

Lidé podle něj naopak nedoceňují, jak velká část daní a odvodů se jim vrátí zpět v důchodech, ve zdravotnictví, školství a dalších službách. Průzkum se uskutečnil od 7. do 25. listopadu 2015 a zúčastnilo se ho 1004 lidí.