Centrální příjem v Krči odlehčí pražské záchrance

Thomayerova nemocnice

Thomayerova nemocnice Zdroj: web

Investice do centrálního příjmového oddělení v pražské Krči dosáhne 800 milionů korun. Projekt v Thomayerově nemocnici patří mezi sedm strategických investic. Stát na ně do roku 2020 vyčlení deset miliard.

Příjem akutních pacientů představuje v Praze dlouhodobě palčivý problém. Nemocnice často hlásí záchrance plný stav. Právě proto by stavba urgentního příjmu v pražské Thomayerově nemocnici měla začít co nejdříve, zdůraznil včera při návštěvě ústavu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Centrální příjmové oddělení vyjde podle něho na 800 milionů korun, z čehož 675 milionů připadne na stavbu a zbytek na přístroje. Stát investici uhradí ze sedmdesáti procent. „Máme už přesnou představu, jak bude centrální příjem vypadat a kde bude stát,“ uvedl ředitel nemocnice Zdeněk Beneš.

Hodina navíc

Problémy s umístěním v pražských zařízeních se přitom týkají i pacientů s běžnými akutními nemocemi. „Nemáme pro ně místo v nejbližším zdravotnickém zařízení,“ říká Dita Mlynářová z lékařské komory, která pracuje ve středočeské záchranné službě. „Pro pacienta v kritickém stavu je příjem v nejbližší nemocnici něco naprosto jiného než další hodinový převoz,“ dodala.

Projekt v Thomayerově nemocnici náleží k sedmi strategickým investicím, které loni ministrovi zdravotnictví schválil kabinet. Celková dotace státu do těchto investic, plánovaných do roku 2020, má činit deset miliard korun. Prostředky na každý jednotlivý rok ale musí ministrovi odsouhlasit vláda podle finančních možností rozpočtu.

Nemocnice opět odmítají pacienty, podle ministerstva se nic neděje