Čepro vyhrálo půlmiliardový tendr České pošty

Čepro

Čepro Zdroj: Profimedia.cz

Automobily České pošty
Roman Knap je od června 2018 generální ředitel státního podniku Česká pošta
Roman Knap je od června 2018 generální ředitel státního podniku Česká pošta
Česká pošta, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Dodávky motorových paliv na šest let pro Českou poštu vysoutěžila v tendru o hodnotě 475 milionů korun společnost Čepro. Dosavadní smlouva pošty s Čeprem z léta 2016 platila jen na tři roky a měla hodnotu 225 milionů korun. „Česká pošta uzavřela smlouvu o dodávkách pohonných hmot a správě určených čerpacích stanic se společností Čepro 20. srpna. Nejvíce pohonných hmot se spotřebuje v rámci přepravy a doručování listovních a balíkových zásilek,“ řekl deníku E15 mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Celkem státní podnik používá přes 5,5 tisíce automobilů, přepravní špičku zažívá každoročně v prosinci - týden před loňskými Vánoci poštovní sítí procházelo více než čtyři sta tisíc balíků za den. Hodnotícím kritériem veřejné zakázky byla jen zvýhodnění v dolarech na tunu motorové nafty.

„Tato hodnota se používá pro výpočet jednotkové ceny paliva dle vzorce uvedeného ve smlouvě, a to s týdenní platností. Všeobecně lze konstatovat, že tímto způsobem výpočtu ceny paliva dochází k úspoře v desítkách haléřů na litr oproti průměrným cenám v Česku,“ doplnil Vysoudil. Čepro bude dodávat motorovou naftu a benzin do čerpacích stanic pošty v objektech v pražských Malešicích a v Pardubicích. Součástí kontraktu je také bezplatná správa a užívání těchto stanic Čeprem.

Pošta už dříve oznámila, že se v rámci restrukturalizace rozdělí na tři samostatné divize, změna vyjde na několik miliard korun. Firma zároveň propustí sedm tisíc z celkem třiceti tisíc zaměstnanců. Náklady na restrukturalizaci a na investice chce pošta hradit částečně i prodejem majetku. V loňském roce se společnost poprvé od vzniku v roce 1993 propadla do ztráty 275 milionů korun.