Češi mění zvyklosti. Na dovolenou do ciziny jich zamíří více

Pláž

Pláž Zdroj: Profimedia

Preference Čechů strávit dovolenou v zahraničí se pomalu dotahují na volbu domovské krajiny. Na dovolenou do zahraničí se podle průzkumu společnosti Cetelem letos totiž chystá 41 procent Čechů, o šest procent více než minulý rok. Většina Čechů vydá za zahraniční dovolenou 10 až 15 tisíc korun na osobu, doma je vyjde v průměru o třetinu levněji.

V rozhodování o dovolené hrají prim peníze, dovolenou v Česku volí většina lidí kvůli úspoře financí. Do tuzemské dovolené plánuje 82 procent lidí investovat na osobu maximálně 10 tisíc korun, za dovolenou v zahraničí utratí stejnou sumu téměř třetina respondentů a zhruba každý osmý, který se letos chystá do ciziny, investuje více než 25 tisíc korun.

Pokud už jsou Češi na dovolené, neutrácejí bezhlavě. Podle analýzy více než polovina (necelých 55 procent) lidí si předem stanovuje, kolik peněz v místě pobytu maximálně utratí. O něco častěji si limity stanovují ti, kteří jedou za hranice (56 vs. 53 procent).

V místě zahraničního pobytu utratí polovina lidí v přepočtu na osobu do pět tisíc korun, přibližně každý třetí do 10 tisíc korun, pětina respondentů pak více. Nejčastěji tak Čechy vyjde dovolená v cizině v součtu na 20 tisíc korun na osobu.

Kolik peněz v průměru utratíte za osobu na dovolené (v místě pobytu)?

Kolik peněz v průměru hodlají Češi utratit utratíte za osobu na dovolené v roce 2013 (v místě pobytu)?Kolik peněz v průměru hodlají Češi utratit utratíte za osobu na dovolené v roce 2013 (v místě pobytu)?|Cetelem

Zdroj: Cetelem

V Česku utratí do pět tisíc korun dvě třetiny dotázaných, do 10 tisíc korun každý čtvrtý, více pak jen sedm procent lidí.

Samostatnost Čechům nechybí.Cestu a ubytování si hodlá většina lidí zajistit sama. Přes cestovní kanceláře budou lidé nakupovat zájezdy hlavně do zahraničí (46 vs. 7 procent u domácích).

Zahraniční dovolené věnují respondenti přitom nejčastěji do 10 dní. V případě tuzemské dovolené stráví lidé nejčastěji na dovolené maximálně týden.

V Česku utratí do pěti tisíc korun dvě třetiny dotázaných, do 10 tisíc korun každý čtvrtý, více pak jen sedm procent lidí.

Uvedené kalkulace se netýkají asi třetina Čechů, kteří do rekreace letos podle studie neinvestují, dovolenou stráví doma, na chatě či u příbuzných.

Kolik peněz na osobu hodláte letos investovat do pořízení dovolené (ubytování, cesta, strava, je-li předplacená)?

Kolik peněz lidé plánují utrati za dovolenou v roce 2013Kolik peněz lidé plánují utrati za dovolenou v roce 2013|Cetelem

Zdroj: Cetelem

Dluh kvůli dovolené? Finanční kroky, které se nevyplácejí