Češi nadále šetří na energiích. Spotřeba elektřiny se meziročně snížila i rok po válce

Zdroj: E15 (Midjourney)

Češi i letos šetří elektřinu, i přestože se ceny snižují. Každý měsíc letošního roku měli spotřebu nižší, než loni. V prvním pololetí využili přes 29,8 terawathodiny (TWh) elektřiny, což je meziročně o 5,2 procenta méně, uvádí Energetický regulační úřad. Spotřeba elektřiny klesala už loni, za celý rok se snížila meziročně o 3,9 procenta.

Snížení spotřeby úřad zaznamenal dosud ve všech měsících roku. Nejvýraznější úspory byly v lednu, a to 7,2 procenta. Spotřeba se snížila, byť nerovnoměrně, také takřka u všech kategorií odběratelů. Míra jejich úspor se ovšem v průběhu roku lišila. Zatímco v prvním čtvrtletí roku byly nejaktivnější v úsporách domácnosti s poklesem spotřeby o 6,4 procenta, ve druhém pololetí byli premiantem podnikatelé na hladině nízkého napětí s meziročním poklesem o 9,4 procenta. Domácnosti ve druhém čtvrtletí omezily využití elektřiny meziročně o 1,4 procenta.

„Při meziročním srovnávání je klíčové zmínit válku na Ukrajině a její důsledky na ceny energií. Domácnosti svou spotřebu snížily už ve druhém čtvrtletí loňského roku, a to o bezprecedentních 12,6 procenta. Vzhledem k nízkému srovnávacímu základu z loňského roku jsou tak jejich meziroční úspory pro letošní druhé čtvrtletí nižší, byť se u nich spotřeba dále snížila o více než procento,“ řekl ke statistikám ze druhého čtvrtletí roku předseda ERÚ Stanislav Trávníček.

Ještě výrazněji se snížila výroba elektřiny v Česku. Pokles byl přitom patrný už v prvním čtvrtletí, kdy se výroba zastavila na čísle 20,1 TWh, což bylo o 7,1 procenta meziročně méně. Ve druhém kvartále bylo oslabení výroby ještě markantnější, když se produkce elektrické energie snížila meziročně o 13, 1 procenta na 15,3 TWh.

I přes pokles výroby zůstala Česká republika podle ERÚ vývozcem elektřiny. Saldo přeshraničního exportu se však postupně snižuje. Ve druhém čtvrtletí roku činilo 0,8 TWh, loni za stejné období bylo 2,1 TWh. V květnu přitom import přesáhl export o 76,9 GWh, což se stalo poprvé od roku 2003, odkdy vede úřad statistiky o provozu elektrizační soustavy.