Češi nejsou ochotni se za prací stěhovat ani dlouho dojíždět

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: Erben Eduard

Více než polovina pracovníků v Česku se není ochotna kvůli zaměstnání přestěhovat, byť by to znamenalo, že budou bez práce. Lidé jsou spíše ochotni za prací dojíždět, ovšem cestou by větší polovina z nich nechtěla ztratit delší čas. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila agentura Grafton Recruitment.

Čtvrtina Čechů (26 procent) je ochotna dojíždět za prací maximálně deset kilometrů, polovina do 40 km a čtvrtina je připravena cestovat denně i více než 50 kilometrů. Odpovídá tomu i délka času, kterou jsou lidé ochotni obětovat na dojíždění. Více než čtvrtina (28 procent) nechce trávit na cestě více než půl hodiny, nadpoloviční většina (56 procent) je ochotna denně jezdit 30 až 60 minut a 16 procent i více než hodinu.

„Neochota dojíždět za prací či se dokonce kvůli zaměstnání stěhovat je u českých uchazečů vyšší, než je běžné v jiných zemích,“ uvedl ředitel Grafton Recruitment Jon Hill. Lidé tak podle něj zbytečně přicházejí o lukrativní pracovní nabídky jen proto, že nejsou v místě jejich bydliště. Připravují se tak nejen o širší možnosti kariérního růstu, ale i o lepší finanční ohodnocení a uplatnění v oboru.

Neochota dojíždět za prací či se dokonce kvůli zaměstnání stěhovat je u českých uchazečů vyšší, než je běžné v jiných zemích

Výjimkou není ani situace, že uchazeči odmítnou pracovní nabídku jen proto, že je sídlo společnosti v jiné části města, než ve které žijí. Blízkost místa výkonu práce je zároveň druhým nejdůležitějším kritériem, podle něhož se Češi rozhodují o přijetí nové pracovní nabídky. Prvním rozhodovacím kritériem je mzda. Na rozdíl od dřívějších let Češi již příliš neřeší, zda je úvazek na dobu určitou nebo neurčitou, či zda budou pracovat přes agenturu. Práci na dobu určitou by bez problémů přijalo 73 procent respondentů, přes agenturu 71 procent.

Kvůli práci se není ochotno stěhovat více 56 procent obyvatel Česka, 17 procent s tím nemá problém, ovšem jen v rámci okresu či regionu, a jen 26 procent nemá problém s tím přesunout se za novou prací ve své vlasti kamkoliv. Z průzkumu také vyplývá, že za prací do ciziny by byla ochotna se na čas odstěhovat téměř polovina (48 procent) dotázaných. V zahraničí by byli ochotni pracovat nejčastěji maximálně tři měsíce (37 procent). Na dobu do jednoho roku by se vyslání mimo Česko nebránilo 30 procent lidí a na období delší než rok by byla ochotna vycestovat třetina lidí.