Češi už dluhy zvládají, potíže má nejméně lidí od roku 2008

...

... Zdroj: Shutterstock

Dohoda o hypotéce
xx
Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček
4
Fotogalerie

Schopnost Čechů splácet závazky se zlepšuje. Ke konci roku 2016 mělo dluhy po splatnosti 7,44 procenta dospělých obyvatel země, což je nejméně od poloviny roku 2008. O rok dříve to bylo 8,09 procenta. Jejich podíl se snižuje ve všech krajích. V Libereckém se dostal pod desetiprocentní hranici, ve Zlínském a na Vysočině pod pět procent.

"České ekonomice se daří, máme rekordně nízkou nezaměstnanost, lidé chtějí čerpat nové půjčky či služby u členů sdružení Solus, a dávají si proto do pořádku své historické závazky po splatnosti. To jsou hlavní důvody historicky nejlepšího zlepšení statistik, které Solus dlouhodobě sleduje," uvedl tajemník sdružení Jan Stopka.

Počet občanů s aktivním dluhem po splatnosti zapsaným v registru fyzických osob klesá ve všech krajích ČR již několik čtvrtletí v řadě. Významné zlepšení přitom vykazují i kraje, kde je situace dlouhodobě špatná a Solus v nich eviduje dluh po splatnosti u deseti či více dospělých občanů ze sta, tedy v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji.

Díky lepší platební morálce také výrazně klesla částka po splatnosti, kterou sdružení v registru fyzických osob eviduje, a to z 52,7 miliardy Kč ke konci roku 2015 na 50,5 miliardy Kč ke konci roku 2016. Záznam o aktivním dluhu má v tomto registru aktuálně řádově 650.000 lidí.

Členství ve sdružení Solus umožňuje přístup k informacím o klientech, kteří čelili nebo čelí potížím se splácením svých závazků, dále k databázi odcizených a neplatných dokladů a k insolvenčnímu registru. Členská společnost se na základě dotazu do databáze dozví o dluhu klienta, případně o jeho úhradě. Ta je v registru uchována až tři roky. Data se v databázi shromažďují pouze se souhlasem zákazníků.

Sdružení vzniklo v létě 1999. Mezi členy je nyní 15 bank a stavebních spořitelen, 22 nebankovních finančních institucí, 11 telekomunikačních operátorů, čtyři distributoři energií, tři poskytovatelé tzv. peer to peer půjček a dva obchodní řetězce.