Česká ekonomika může narazit na své limity, zahraniční obchod klesá

Pokles přebytku nepříznivě ovlivnil hlavně obchod s auty.

Pokles přebytku nepříznivě ovlivnil hlavně obchod s auty. Zdroj: Profimedia

Přebytek zahraničního obchodu České republiky se v únoru ocitl na úrovni 18 miliard korun. Meziročně jde o pokles o 2,9 miliardy korun. Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) v porovnání s loňským rokem klesl vývoz o 1,2 procenta a dovoz se snížil o 0,2 procenta.

Na snížení obchodní bilance měl podle statistiků vliv zejména obchod s motorovými vozidly. Obchod s automobily zažil za poslední léta rozmach, ale nyní směřuje spíše k útlumu. Mimo aut se méně obchodovalo i s počítači, elektronickými a optickými přístroji, koksem, ropnými produkty či chemikáliemi.

„Jde o další střípek do mozaiky předpokládaného ochlazování poptávky po automobilech v zemích eurozóny a v Evropské unii jako celku. To plyne z určitého nasycení trhu po čtyřech letech nepřetržitého znatelného růstu poptávky po automobilech, dále je pak důsledkem přísnějších emisních regulací a konečně také nejistoty spjaté s procesem brexitu,” řekl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Pozitivní vliv na zahraniční obchod mělo zvýšení obchodování s elektrickými zařízeními, které v porovnání s loňským rokem stouplo o 2,1 miliardy korun. Za pozitivum je možné vnímat i vyrovnávání obchodu s ropou a zemním plynem, kde se schodek snížil o 1,3 miliardy.

Česko stále nejvíce obchoduje se státy Evropské unie, ačkoliv i zde už došlo k poklesu obchodního přebytku o více jak dvě miliardy. Stále je ale zahraniční obchod v plusových hodnotách na úrovni téměř 50 miliard. To se nedá říct o obchodování mimo unii. Na tomto poli se naopak zvyšuje schodek, který meziročně vzrostl o miliardu a dostal se tak na úroveň 35,1 miliardy korun.

Česká ekonomika může v budoucnu očekávat změny. „Předpokládám, že se exporty sice vrátí k růstu, nicméně z řady dat a průzkumů přicházejí náznaky, že nejsilnější tempo růstu má česká ekonomika již za sebou,” uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka se vyjádřil, že brzdou v expanzi českého exportu může být také posilování kurzu pod 25 korun, které může přijít již v létě. Kromě posilující koruny vývozce také trápí nedostatečné výrobní kapacity, spojené hlavně s nedostatkem lidí na trhu práce.